Хиляди японци се възхищават на скулптурите на пловдивчанина Цвятко Сиромашки

...
Хиляди японци се възхищават на скулптурите на пловдивчанина Цвятко Сиромашки
Коментари Харесай

Българка в Япония: Тук наричат Сиромашки сенсей

Хиляди японци се възхищават на скулптурите на пловдивчанина Цвятко Сиромашки и произнасят без никаква неточност името му. И към него прибавят наложителното „ сенсей” – „ учителю”.

Това написа на стената си във Facebook живеещата в Япония българска писателка и бивше културно аташе Юлияна Антонова.

В него тя напомни какъв брой се харесват двете статуи на Сиромашки,които са в музея на камъка в град Ибараки.

На тях има надпис на кирилица и с японски писмени знаци.

Както Марица.бг писа, скулпторът е изработил на място две произведения от гранит.

Ето какво написа Юлияна Антонова:

„ Писмо до пловдивските ми другари от Япония

Мили другари от Пловдив,

Знаете от моите нееднократни изповеди от Страната на изгряващото слънце, че съм влюбена във вашия град – античен, неповторим, стойностен. Усещам дъха му. Да, за мен Пловдив има под едното тепе своя мирис на препечени сини сливи с индрише, под другото на печени зрели ябълки с канела. Вдишвам го и очите ми се премрежват от сълзите, които рукват.

Отлично си припомням, че градът ви има към 340 000 поданици. Хайде в този момент да го умножим по две. Стават 680 000. Нали? Нататък оставам за вас – още по две тези 680 000, апелирам! После резултатът още по две, и отново по две, по две… Ще попитате – за какво ли?

Отговорът е напълно елементарен и най-важното прецизен!

Ето толкоз японци, скъпи пловдивски другари (по две, по две и всеки резултат още веднъж по две и по две.. и отново, и пак…) това е броят на стотиците японци, които знаят да произнасят напълно вярно имате на вашия съгражданин Цвятко Сиромашки.

И колкото пъти го кажат, те навеждат глава в реверанс. И към името му следва това тяхно наложително за почитание – “учителю”. „ Сенсей!” Със своите статуи в префектура Ибараки, в музея “Признателност, изнесена върху камък”, с шрифт изписан най-отгоре на кирилица а изпод с писмени знаци са неговите две творби, които са забелязани досега от хиляди японци и техният екстаз продължава да акцентира уважителното и огромното “Сенсей!”. Не се дава на всеки, да знаете.

Приятели, имате в града един сенсей - учителя Цвятко Сиромашки. Така както аз се гордея с него надалеч от Родината ми и си припомням всеки момент от откриването на скулптурите му през 1996 година, късото ми приветствено слово като културно аташе в посолството ни в Токио и поканена от учредителите на Музея, по този начин и в този момент, в тази късна токийска вечер ви адресирам моята любов, благи пловдивчани.

Поднасям дълбокото си почитание към теб – учителю Сиромашки! Ще продължа да пребивавам с прелестното чувство за теб с това “по две, по две, по две, и пак…и пак…”, до момента в който доизградим моста на скъпото другарство сред двата народа, които ти постави с толкоз обич и гений през онази 1996 година!”

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР