Хиляди украинци, които бягат от войната, идват в България.“През първите

...
Хиляди украинци, които бягат от войната, идват в България.“През първите
Коментари Харесай

Украинка, намерила спасение в София: Трамваят минава, а аз си мисля, че нещо се взривява

Хиляди украинци, които бягат от войната, идват в България.

“През първите дни тук непрекъснато се събуждах, тъй като си мислех, че бомбите падат. Минава трамвай, а аз си мисля, че нещо се взривява. " Разказва 65-годошната украинка Наталия, която е избягала от войната и е пристигнала в България.

Доскоро е живяла в Киев, само че в този момент е в София. Разплаква се и доброволката, която превежда - тя от години живее в България, само че околните ѝ са в Украйна.

Наталия е пристигнала от Киев на 21 март дружно с мъжа си. Успели са да заминат и двамата, тъй като са пенсионери. Тръгнали са съвсем месец след началото на войната.

“Все се надявахме, че ще завърши ", споделя Наталия и поглежда на открито през прозореца. Снахата и внукът ѝ също са в България. Синът ѝ обаче е останал в Украйна.

Наталия се намира в ситуационния център  “Отворени порти за Украйна "  в кв. " Младост ", София, предава " Свободна Европа ". Седи в залата, в която доброволци посрещат и записват бежанците, и чака мъжа си.

Наталия е една от над 4 милиона украинци, напуснали страната си поради войната, която Русия стартира. И една от десетките хиляди, които са потърсили протекция в България.

“Имаше гърмежи, ракети, убиваха наред ", споделя тя.

Десетки хора минават през ситуационния център в границите на няколко часа следобед. Идват най-вече дами и деца.

По-голяма част от бежанците от Украйна са дами и деца. Мъжете не могат да напущат страната, тъй като подлежат на готовност. Мъжът на Наталия е изключение, тъй като е пенсионер. Синът ѝ обаче е останал в Украйна. Именно той е убедил родителите си да заминат.

“За нас като пенсионери е доста мъчно да напуснем дома си ", споделя 65-годишната жена. “Дълго се чудихме дали да тръгнем, или не. И след това синът ми настоя да заминем. "

Синът на Наталия в този момент е в Западна Украйна. Не може да напусне страната, тъй като всички мъже сред 18 и 60 години подлежат на готовност и им е неразрешено да излизат отвън Украйна. Нейната снаха и внукът ѝ обаче също са в България.

Семейството е пристигнало в България, тъй като IT-фирмата, в която работи синът на Наталия, им е осигурила жилище и превоз до страната.

“Много сме им признателни, че се погрижиха за нас ", споделя Наталия, до момента в който към нея идва мъжът ѝ с торба облекла, от които да си вземат. Тръгнали са от Киев със напълно малко багаж, само че намират помощ в центъра.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР