Хиляди украински деца са депортирани в Беларус в предполагаемо военно

...
Хиляди украински деца са депортирани в Беларус в предполагаемо военно
Коментари Харесай

Лукашенко депортира хиляди украински деца в Беларус

Хиляди украински деца са депортирани в Беларус в хипотетично военно закононарушение, в което е замесен президентът Александър Лукашенко, съобщи английският вестник " Телеграф ", цитирайки осведомени източници.

Смята се, че към 2150 украински деца (някои едвам на 6-годишна възраст) са били отведени в най-малко четири лагера в Беларус от септември 2022 година, като се чака броят им да доближи 3000 до есента на тази година. Някои от тях са минали военно образование.

По данни на " Телеграф " доказателства, свързващи тези закононарушения с Лукашенко и други високопоставени беларуски чиновници, са били показани на Международния углавен съд (МНС).

" Искаме да покажем на света, че сходна активност, проведена точно от Лукашенко, е военно закононарушение ", разгласи Павел Латушка, началник на опозиционната група " Национално антикризисно ръководство ". " Според нас той е главната фигура, отговорна за принудителното изселване на тези деца в Беларус... той непосредствено даде указания за образуване на финансирането на тези процеси ".

Руският президент Владимир Путин и съветската комисарка по правата на децата Мария Лвова-Белова към този момент бяха упрекнати от МНС за насилственото депортиране на хиляди украински деца в Русия.

Разследването на Хага към този момент може да се разшири, с цел да включи Лукашенко и други беларуски чиновници, показва " Телеграф ". 

Москва започна систематично да транспортира деца от Украйна в Русия в седмиците преди да нахлуе в края на февруари 2022 година Практиката продължава и украинското държавно управление в този момент пресмята, че повече от 19 500 деца са били насилствено преместени от съветските управляващи.

Само 361 от тях са били върнати в Украйна, сподели пред " Телеграф "  Дария Герасимчук, комисарката на украинския президент по правата на децата. Повече от 100 наказателни каузи са заведени в Украйна във връзка с незаконното депортиране на деца, в това число в Беларус и Русия, оповестиха от украинската основна прокуратура.

Деца, избрани от съветския режим като  " сираци ", са " евакуирани "  от Източна Украйна от Русия в лагери за задържане. Някои от тях по-късно са " осиновени "  в съветски фамилии. Други са изпращани безсрочно на " ваканционни лагери ".

Някои от децата са изпращани в най-източните елементи на Русия. Знае се, че край Владивосток има построен детски лагер. Украинските деца, арестувани в Беларус, нормално пътуват през Ростов на Дон, съветски град на два часа от украинската граница – откъдето Евгений Пригожин започва своя въоръжен протест.

Оттам те се трансферират с трен до Минск, столицата на Беларус, след което се водят с рейс до разнообразни уреди, в това число минимум четири места, разпознати от откриватели и юристи по правата на индивида.
Лагери на изгубени деца
Документ, прегледан от публицисти на " Телеграф ", налага съдействието сред беларуските и съветските държавни железопътни организации за " превозването на деца от Донбас за рехабилитация в братски Беларус ". Документът е показан на МНС като доказателство от " Националното антикризисно ръководство ".

Организацията е предоставила и други материали, в това число известия в беларуските държавни медии, които категорично показват придвижването на деца по заповед на Лукашенко.

Един от лагерите се намира в региона на Гомел и носи името " Златни пясъци ". Останалите три са край Минск и включват санаториума " Острошицки городок ", националния детски учебен център " Зубренок "  и детския лагер " Дубрава ", благосъстоятелност на беларуската държавна компания за торове " Беларускалий ".

Едно видео, предоставено на МНС като доказателство, демонстрира по какъв начин сестри Груздеви, беларуски поп певици, приказват на украински деца в " Дубрава ".

" За да живеем в мир, тъй че Байдън да почине, Бог да ме елементарни, тъй че Зеленски също да почине, а Путин да просперира и да поеме контрола над цяла Украйна ", споделят сестрите на десетки деца пред претъпкана публика.

The Dubrava camp in Belarus brainwashes kidnapped Ukrainian children with pro-russian propaganda.

" Let Biden die, Zelensky too, and Putin prospered and took control over all of Ukraine ", the concert participants say from the stage, channel 24 reports.

???? Channel 24
— Kharkiv Human Rights Protection Group (@khpg)

" Телеграф " оповестява, че децата, арестувани в съветски лагери, са подлагани на превъзпитание и бити, в случай че откажат да се подчинят. Често им се споделя, че са руснаци, принуждавани са да научат съветския народен химн, приказват им единствено на съветски и ги учат да осъждат Украйна, преди да бъдат осиновени.

В редки случаи деца са обучавани да употребяват огнестрелни оръжия и военни транспортни средства. 

Правозащитници акцентират опасения, че в случай че депортираните момчета навършат 18 години, ще попаднат в наложителната възрастова група за наборна работа.

Беларуското държавно управление не отговори на искане за коментар. През юни Лукашенко сподели, че е предложил на Путин да одобри деца в Беларус. 

" Ето по какъв начин започнахме да ги пренасяме тук ", сподели Лукашенко предишния вторник. " Помагаме за възстановяване на здравето им и те си потеглят. Те в действителност не желаят да изоставен ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР