Хиляди служители от сектор Сигурност“ излязоха на протест пред сградата

...
Хиляди служители от сектор Сигурност“ излязоха на протест пред сградата
Коментари Харесай

Хиляди полицаи, надзиратели и пожарникари протестират за по-високи заплати

Хиляди чиновници от бранш „ Сигурност “ излязоха на митинг пред постройката на Народното събрание в столицата с искане за нарастване на заплатите и почтено възнаграждение на труда им. В демонстрацията се включиха надзиратели, пожарникари и служители на реда от цялата страна.

Протестната акция е проведена от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) и подкрепена от Синдиката на чиновниците в пандизите в България.

„ Протестът не е политически. От 13 години ние имаме единствено обществени, стопански, трудови и професионални права и ги пазиме “, съобщи при започване на митинга Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР.

Протестът се събра на площад „ Независимост “ в центъра на столицата, след което мина по жълтите павета и спря пред Народното събрание. Протестиращите носеха плакати с лозунги като „ Заедно можем “, „ Стига промени на парче “, „ Достоен труд. Достойно възнаграждение “.

Освен 20-процентно нарастване на заплатите, чиновниците на реда упорстват и за по-добри условия на труд, както и възстановяване на материалната база и персоналните защитни средства. Според тях това може да бъде заложено в бюджета на България за 2022 година, който следва да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание.

От федерацията упорстват за растеж в заплатите и равнене на наследените съществени разлики сред възнагражденията в другите поотделения в бранш „ Сигурност “. Те не са удовлетворени и от метода, по който се подхожда към преструктурирането на Министерство на вътрешните работи, оповестява Сега.

По-рано в неделя финансовият министър Асен Василев разяснява идния митинг в ефира на Нова телевизия.

Увеличаване на заплатите може да има в която и да е държавна институция, само че съответно в полицията и пожарната - единствено след промени ", сподели Василев.

излязоха и членове на Националния профсъюз на пожарникарите и чиновниците „ Огнеборец “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР