Хиляди словаци се събраха в столицата Братислава, за да отбележат

...
Хиляди словаци се събраха в столицата Братислава, за да отбележат
Коментари Харесай

В Словакия хиляди почетоха паметта на журналиста Ян Куциак

Хиляди словаци се събраха в столицата Братислава, с цел да отбележат първата годишнина от убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и неговата избраница. Демонстрантите са недоволни от неналичието на държавни дейности против корупцията, за която той пишеше, съобщи Ройтерс.

27-годишният Куциак беше убит дружно с приятелката му, като съгласно прокуратурата убийството е било поръчково.

Последната публикация, върху която Куциак е работил, е за италиански предприемачи в Словакия, подозирани във връзки с мафията.

През септември полицията арестува четирима души, сред които жена, разпозната с буквите А. Ж., упрекната като поръчителка на убийството. Според медиите става дума за Алена Жужова. Тя също отхвърля да е направила престъпление.

Куциак в никакъв случай не е писал за Жужова, само че словашки медии оповестиха, че тя е имала настоятелен връзки с предприемача с политически контакти Мариан Кочнер, който сега е в прелиминарен арест по обвинявания във фалшификации.

Месеци преди убийството му Куциак сподели на полицията, че Кочнер е заплашвал да стартира да събира информация за него и фамилията му. Полицията не повдигна никакви обвинявания по отношение на това. Кочнер отхвърли всякакво съпричастие с убийството.

Същевременно над 400 публицисти подписаха отворено писмо с гледище работата на Куциак да бъде довършена, а делата на държавното управление да са транспарантни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР