Хиляди синтетични вещества са изтекли безвъзвратно в екосистемите на планетата

...
Хиляди синтетични вещества са изтекли безвъзвратно в екосистемите на планетата
Коментари Харесай

Земята умира - заради поголовно замърсяване

Хиляди синтетични субстанции са изтекли окончателно в екосистемите на планетата и хората едвам в този момент стартират да осъзнават кошмарните последствия от замърсяването.

29-и век е. Земята е бунище. Хората са избягали още преди епохи, откакто са я създали необитаема посредством дългогодишната си ненаситна консумация. Всичко, което остава, са планини от отпадък, докъдето стига погледът. Това е фантастика. Така стартира филмът на Disney Pixar от 2008 година " УОЛ-И ".
 В Индия има 800 млн. т отпадък в над 3000 бунища В Индия има 800 млн. т отпадък в над 3000 бунища
" Планините от отпадък " в индийските градове скоро ще бъдат сменени със фабрики за преправка на боклуци, даде обещание министър председателят Нарендра Моди...

Ако не преосмислим държанието си в опазването на околната среда, може и да доживеем колония на Марс, която ще е единственият късмет на човечеството да оцелее измежду планини от отпадък. " Всички знаем за предизвикването, пред което сме изправени. Можем да открием токсични метали в хималайските върхове, пластмасови нишки в най-дълбоките елементи на океана. повече хора от актуалната пандемия ", споделя Мери Райън от Imperial College London, представена от БГНЕС. 

На срещата на върха през 2002 година в Южна Африка международните водачи се договориха да сведат до най-малко нездравословното влияние на замърсяванията с химикали върху околната среда, като краен период за това беше 2020 година.

Замърсяването с боклуци от икономическа активност е толкоз остаряло, колкото е и самата ни цивилизация. Ледът в Гренландия съдържа следи от олово и мед от Бронзовата ера в Европа. А първите синтетични химикали, които не съществуват в природата, са основани в средата на XIX век.

Но в този момент планетата ни е в интервал, наименуван " Великото ускоряване " – той бележи времето след Втората международна война, когато за първи път в историята на човечеството скоростта, с която индивидът основава нови замърсители и изхвърля боклуци в околната среда, е интензивен до прекаленост. Така да вземем за пример, синтетичните химикали и артикули дотам са в бита ни, че данните са шокиращи: през 1950 година международното произвеждане на пластмаса, да вземем за пример, е единствено 1,5 милиона тона. През 2017 година е 350 милиона тона. През 2050 година се планува да доближи 2 милиарда тона. Производството на химическата индустрия в разрастващите се стопански системи се е нараснало повече от шест пъти сред 2000 и 2010 година, сочи отчет на Организация на обединените нации. Според Международния съвет на химическите асоциации (ICCA), 95 % от стоките се вършат с някаква форма на промишлен химически развой при производството си.
 Равносметката на почистването на Искър при Водноелектрическа централа Своге - 560 тона отпадък Равносметката на почистването на Искър при Водноелектрическа централа Своге - 560 тона отпадък
560 тона отпадък и към 160 кубика дърва – това е равносметката от почистването на Водноелектрическа централа Своге, който беше замязял на същинска к...

Един изключително ослепителен и съответно документиран образец е за популацията на косатки край западния бряг на Обединеното кралство. В продължение на 30 години не е записано нито едно новородено и учените вземат решение, че типът е изчезващ. През 2016 година до шотландския остров Тири морето изхвърля умряла женска косатка, а при подробно проучване учените откриват, че тя има неразвита матка и равнища на PCB (полихлорирани бифенили (PCBs), клас промишлени охлаждащи течности и лубриканти, които могат да бъдат мощни разрушители на ендокринната система при усвояване – бел. ред.) 100 пъти по-високи от прага на токсичност за морските бозайници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР