Хиляди са евакуирани заради наводненията, които опустошиха цели градове. Това

...
Хиляди са евакуирани заради наводненията, които опустошиха цели градове. Това
Коментари Харесай

Невиждани наводнения в Бразилия, десетки жертви и изчезнали, опустошени градове

Хиляди са евакуирани поради наводненията, които опустошиха цели градове. Това е четвъртото сходно естествено злополучие за последната година. Големи наводнения имаше през юли, септември и ноември 2023 година, като жертвите тогава бяха общо 75 души.

По данни на Бразилската геоложка работа сегашните наводнения в Рио Гранди до Сул са по-големи от тези от времето на историческия потоп през 1941 година В някои градове е записано най-високото равнище на водата, откогато е почнала да се води статистика преди близо 150 години.

В четвъртък язовирната стена на водноелектрическа централа сред градовете Бенто Гонкалвеш и Котипора отчасти се срути, а цели градове в долината на река Такуари бяха изцяло залети.

Има известия за спирания на електрозахранването, връзките и водоснабдяването из цяла Бразилия. По данни на службата за гражданска отбрана над 24 000 души е трябвало да изоставен домовете си. Заради проблемите с телекомуникациите и електричеството доста хора мъчно съумяват дават настояща информация на своите близки и родственици зад граница за ситуацията, в което се намират. Над градовете непрестанно прелитат хеликоптери, а блокирани фамилии с деца чакат избавителни екипи по покривите на постройките.

Президентът Луиз Инасио Лула да Силва през вчерашния ден разяснява спешната обстановка на взаимна конференция японския министър председател Фумио Кишида, който е на аудиенция в Бразилия. " На срещата ни министър Фумио Кишида той първо изрази взаимност с жителите на щата Рио Гранди до Сул... Никога до момента в историята на Бразилия не са се изсипвали такива количества дъжд на едно само място ", сподели Лула.

Метеорологичната конюнктура в Южна Америка се въздейства от климатичния феномен Ел Ниньо - от време на време естествено събитие, което затопля повърхността на Тихия океан. Ел Ниньо в предишното е причинявал суши в северната част на Бразилия и интензивни превалявания в южните региони на страната, отбелязва АП.

Тази година въздействието на Ел Ниньо е изключително трагично, като в Амазония се следи историческа суша. Учени настояват, че рисковите метеорологични феномени се случват все по-често заради провокираното от индивида изменение на климата.

" Моделите от дълго време плануват, че в Рио Гранди до Сул ще продължи да се следи увеличение на средногодишните превалявания и на рисковите дъждове, което значи по-концентрирани и мощни превалявания ", съобщи пред АП Карина Лима, 36-годишен докторант по климатология във Федералния университет на Рио Гранди до Сул.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР