Хиляди поляци, включително съдии и адвокати от много страни членки

...
Хиляди поляци, включително съдии и адвокати от много страни членки
Коментари Харесай

Съдии и адвокати от 22 държави участваха в антиправителствен протест в Полша

Хиляди поляци, в това число съдии и юристи от доста страни членки на Европейски Съюз, участваха в протестна проява в полската столица Варшава в събота вечерта против опитите на държавното управление да ограничи пълномощията на правосъдната власт, осведоми " Ройтерс ".

През декември 2019 година долната камара на полския парламент утвърди проектозакон, който разрешава налагане на дисциплинарни санкции на съдии, които подлагат под подозрение промените на ръководещите.

Европейската комисия предизвести, че плануваното законодателство ще навреди на върховенството на закона. През 2017 година Европейският парламент за първи път задейства член 7 от Договора за Европейски Съюз против Полша поради непрекъснато тъпчене на демократичните правила.

Промените бяха направени откакто съдии подставиха под подозрение независимостта на лица, номинирани от комисия, образувана от ръководещата партия " Право и правдивост " след успеха на националистите на парламентарните избори през 2015 година

От партията обясниха, че новият закон е нужен за по-ефективна правосъдна система. Но критици се оплакват, че измененията лимитират независимостта на съдиите и ги притискат да вземат решение в интерес на държавни политики. През декември Върховният съд на Полша разгласи, че Варшава може да напусне Европейски Съюз поради разногласието.

Демонстрацията във Варшава в събота се ръководеше от група съдии с плебеи. Те носиха лозунги като " Право на самостоятелност " и " Право на Европа ".

Съдии от 22 европейски страни, в това число Германия, Франция и Испания, участваха в митинга.

Маршът стартира пред постройката на Върховния съд, мина около президентството и свърши пред постройката на Народното събрание, символизирайки правилата на разделянето на управляващите, което съгласно уредниците в този момент е под опасност.

Преди демонстрацията представител на държавното управление разяснява, че съдиите не би трябвало да се месят в политиката.

Горната камара на Народното събрание, където опозицията има малко болшинство, може да отхвърли проектозакона, само че следената от ръководещите долна камара към момента има власт да блокира измененията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР