Хиляди опечалени се стекоха по улиците на иранските градове днес

...
Хиляди опечалени се стекоха по улиците на иранските градове днес
Коментари Харесай

В Иран масово погребаха жертви от войната с Ирак през 80-те години

Хиляди опечалени се стекоха по улиците на иранските градове през днешния ден за всеобщото заравяне на 250 жертви на ирано-иракската война, което е удостоверение за мащабите на бруталния спор и трайното му завещание 35 години по-късно, заяви Българска телеграфна агенция.

През столицата Техеран мина погребална върволица с тленните остатъци на бойци, неотдавна открити по някогашните бойни полета, а остатъци на други бяха върнати в още две дузини провинции.

Въпреки че Иран и Ирак спорадично си разменят тленните остатъци на военни жертви, откривани в погранични територии, които са били място на огромни сражения през 80-те години на предишния век, церемонията през днешния ден беше най-голямата сходна гала през последните години.
свързани новини9853на 28.12.2020
Пред Техеранския университет камиони, натоварени с ковчези, покрити със флагове, си проправяха път по улиците. Мъже и дами в черни облекла се тълпяха към ковчезите, като доста от тях плачеха за починалите в кървавата война, стартирана през 1980 година от иракския президент Саддам Хюсеин и неговата партия " Баас ".

За първи път през последните години Иран уважи погребението на толкоз доста починали във войната през 1980 година едновременно. Повечето от останките на жертвите на войната са били открити в югозападен граничен регион, намиращ се на към 640 км от Техеран, заяви държавната телевизия.

Не е открита самоличността на нито една от жертвите, чиито тленни остатъци бяха заровени през днешния ден. На надгробните камъни беше изписано " неизвестен страдалец ". Върховният водач аятолах Али Хаменей похвали бойците, сражавали се в спора, и предложи поддръжката си на членовете на фамилиите на жертвите във войната, оповестяват иранските медии.

Президентът Ебрахим Раиси изрази своята респект към жертвите по време на погребението.

Споменът за войната, която оформи младата теокрация след Ислямската гражданска война от 1979 година, продължава да преследва Иран. Повечето от висшите чиновници на страната са се сражавали или са съдействали със своето присъединяване за големите старания по време на военния спор. Американската поддръжка за силите на Саддам по време на войната, когато Ирак пусна хиляди химически бомби против иранците, също спомага за усилване на враждебността сред Иран и Съединени американски щати, която продължава и до през днешния ден.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР