Хиляди млади момичета в Иран страдат от неизвестно заболяване. Симптомите

...
Хиляди млади момичета в Иран страдат от неизвестно заболяване. Симптомите
Коментари Харесай

Непростимо престъпление. Какво знаем за предполагаемите отравяния на хиляди ученички в Иран

Хиляди млади девойки в Иран страдат от незнайно заболяване. Симптомите им са сходни, стотици се лекуват в болница. Граждани и управляващи приказват за хипотетични отравяния, само че никой не е поел отговорност. Родители стачкуват, аятолах Али Хаменей също се намеси. Какво е известно досега?  

През ноември в иранския град Ком е подаден сигнал за 18 девойки, постъпили за лекуване в болница с едни и същи признаци. Близо пет месеца по-късно се оповестява за в разнообразни градове в страната. Пациентите са най-вече млади девойки, а болестта им остава незнайно. Хоспитализирани към този момент са няколко стотин.

Родители, учители и деятели, че са реагирали прекомерно постепенно на сигналите за мистериозна болест, а някои настояват, че става дума за всеобщи отравяния - като форма на принуда след многочислените антиправителствени митинги, които започнаха през септември в Иран. Правителството отхвърля изказванията.

Това е най-новата рецесия, с която се сблъсква иранският клерикален режим, след месеци на гражданско неодобрение и демонстрации, почнали след гибелта в ареста на млада иранка, арестувана, тъй като не носи вярно хиджаба си. Неотдавна имаше и митинги по отношение на възходящата инфлация и утежняването на стопанската система. Свободна Европа събра какво се знае досега за случаите с заболели девойки и какви са реакциите.
Какво е болестта
Съобщава се за случаи на мистериозно заболяване в цялата страна, само че най-много в столицата Техеран и в Кум, който е център за проучване на ислямска теология и философия.

пациентите се оплакват от гадене, главоболие, кашлица, затруднено дишане, сърцетуптене, изтръпване и болки в ръцете и кракатаПСпоред иранската работа на РСЕ/РС Радио „ Фарда “ пациентите се оплакват от гадене, главоболие, кашлица, затруднено дишане, сърцетуптене, изтръпване и болки в ръцете и краката. Някои от засегнатите споделят, че са усетили миризма на хлор или почистващи препарати, до момента в който на други им се е сторило, че усещат миризма на мандарини. Но съответна диагноза няма.

Пациентите се оплакват от гадене, главоболие, кашлица, затруднено дишане, сърцетуптене, изтръпване и болки
Все още не е ясно какъв химикал може да е бил употребен, в случай че става дума в действителност за отравяне. Асошиейтед прес написа, че за разлика от Афганистан, досега в Иран не е имало случаи, в които религиозни екстремисти да нападат просветителни институции и ученички.

Агенцията напомня, че Световната здравна организация документира сходно събитие в Афганистан от 2009 до 2012 година, когато стотици девойки в цялата страна се оплакват, че усещат странни миризми и имат признаци, присъщи при отравяния. Не са открити доказателства в поддръжка на съмненията, като по-късно СЗО сподели, че наподобява става дума за " всеобщо психогенно заболяване ".
Отравяне или " тревога "
Ограничената независимост на словото и медиите в Иран затруднява разкритията на какво се дължат случаите на мистериозно заболяване измежду млади девойки. Според някои деятели зад всичко стоят екстремистки групи, които се опълчват на образованието на девойките, а съгласно други – държавното управление, което репресира дами, взели участие в антиправителствените митинги.

В началото на месеца аятолах Али Хаменей позволи, че може да става дума за отравяния, като ги назова „ непростимо закононарушение “ и заплаши възможните виновници със смъртно наказване. На 7 март Министерството на здравеопазването на Иран заяви, че към 10 % от засегнатите студенти са били изложени на въздействието на незнайно вещество, без да прецизира детайлности. Министерството приписва по-голямата част от случаите на " тревога ".

Доказването на отравяне съгласно специалисти може да бъде доста мъчно. Вземането на проба от веществото, с което е токсичен човек, изисква на процедура експертът да е на място с уместно съоръжение сега на отравянето, защото веществото може бързо да се разпръсне или разгради. Това споделя специалистът по химически оръжия Дан Казета , помощник в Кралския институт на обединените служби на Англия, представен от Би Би Си.
Сълзотворният газ, употребен по време на митингите, може да отделя " доста отпадъци "
Според Казета друго „ ненапълно правдоподобно “ пояснение е, че сълзотворният газ, употребен по време на антиправителствените митинги през есента, може да отделя „ доста отпадъци “ с разнообразни миризми, в случай че е зле изработен.

Някои учени споделят, че е допустимо първоизточникът на заболяването да е психически, като се имат поради действителните рискове, които съществуват за хората, протестирали против строгия режим на Техеран.

Проф. Саймън Уесли , психиатър и епидемиолог в Кингс Колидж в Лондон, споделя пред английската медия, че ранните стадии на отравяне – учестен пулс, изнемощялост, пребледняване, пеперуди в стомаха и трептене, се следят също при зараза или мощно безпокойствие. По думите на Уесли на фона на суровите репресии на държавното управление против митингите " въобще не е изненадващо, че това се случва в този момент в иранските учебни заведения ".

Експертите обаче акцентират, че са нужни обстойни проучвания, с цел да може да бъде изработен безапелационен извод.
Реакциите
Редица страни и интернационалните организации, измежду които ЮНЕСКО, Организация на обединените нации и Европейския съюз (ЕС), приканиха този месец за следствие на случаите. " Дълбоко съм загрижена за известията за отравяне на ученички в Иран през последните три месеца. Това е нарушаване на правото им на безвредно обучение ", сподели ръководителката на ЮНЕСКО Одри Азуле . В Иран родители и учители проведоха митинги против бавната реакция на управляващите и хипотетичното им съучастничество съгласно някои деятели.

Ирански публични лица оповестиха, че проверяват случаите. На 15 март Асошиейтед прес цитира известие на иранската полиция, съгласно което са били задържани над 100 обвинени по отношение на хипотетичното отравяне.

Властите обаче в допълнение стегнаха контрола върху медиите в страната и арестуваха редица публицисти, деятели и други хора, разрешили си да приказват по тематиката. Това се случи на фона на към този момент въведени мощни ограничавания на свободата на словото след началото на митингите против режима в Техеран през септември. Десетки ирански студенти от цялата страна също по този начин настояват, че им е било неразрешено да влизат в университетите си.

Протестите започнаха, откакто на 16 септември 22-годишната Махса Амини беше арестувана от полицията за хипотетично погрешно носене на хиджаб или шал на главата и умря в ареста при неразбираеми условия.

Правителството организира няколко контрамитинга, с цел да се опита да потуши всеобщото неодобрение след случилото се. Въпреки това хората не престават да излизат по улиците в цялата страна, а университетите и учебните заведения се трансфораха в съществени места на конфликти сред протестиращите и управляващите.

Силите за сигурност започнаха серия от рейдове в учебни заведения, арестувайки възпитаници, изключително ученички, които демонстративно смъкнаха хиджабите си в символ на митинг.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР