Хиляди жени на 1 юли излязоха по улиците в Турция

...
Хиляди жени на 1 юли излязоха по улиците в Турция
Коментари Харесай

Хиляди жени на протест, искат Истанбулската конвенция ВИДЕО

Хиляди дами на 1 юли излязоха по улиците в Турция да стачкуват против отдръпването на страната от Истанбулската спогодба, интернационален контракт за битка с насилието над дамите.

На фона на засиленото полицейско наличие протестиращите в Истанбул се събраха на площад Шишане, държайки транспаранти с надпис „ Ние не се отхвърляме от Истанбулската спогодба “ и викащи лозунги „ Да живее солидарността на дамите “, „ Ние не мълчим, ние сме не се опасяваме и няма да се подчиним " и „ Това е единствено началото, ще продължим да се борим. "

Първоначално полицията не разреши на дамите да тръгнат към площад Таксим, само че в последна сметка ги остави да вървят на дребни групи към близкия площад Галатасарай.



На комерсиалната пешеходна ул. Истиклал, кв. Бейоглу, в Истанбул полицията сложи барикади и употребява сълзотворен газ, за ​​да попречи на манифестиращите.

В отговор на лозунгите на дамите „ Отворете барикадата “ и опитите им за прекосяване през барикадите, полицията потуши митинга със сълзотворен газ.

Десетки видеа, фотоси и мнения бяха оповестени в обществените медии под етикета
#1TemmuzdaİsyanVar (Има митинг на 1 юли)

В Анкара дами, се събраха на бул. Сакария, с гледище държавното управление да промени решението си по конвенцията.

„ Няма да бъдем безмълвни, няма да се опасяваме, няма да се покланяме “, скандираха дамите, като държаха транспаранти с надписи „ Ние не се отхвърляме от Истанбулската спогодба “.

В Измир дами се събраха в културния център Тюркян Сайлан, откъдето се пробваха да тръгнат към фериботното пристанище Алсанджак, само че се сблъскаха с полицейски барикади.

Жените скандираха „ Изградете барикадите за убийци, а не за дами “, полицията употребява сълзотворен газ против протестиращите.

Въпреки намесата на полицията, в последна сметка дамите съумяха да пробият барикадите и продължиха демонстрацията си пред фериботното пристанище Алсанджак.

Протестите пристигнаха часове откакто президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбрани отдръпването от Истанбулската спогодба, контрактувано през 2011 година

Ердоган съобщи, че Турция може да се оправи с насилието над дамите, като употребява и доразвие локалните закони.

" Нашата борба не стартира с Истанбулската спогодба и няма да приключи с отдръпването ни от контракта, " сподели той.

Отказът от пакта " няма да докара до юридически минус за предотвратяването на насилието над дамите ", обявиха от Президентството по случая.

Оттеглянето на Анкара провокира наказание от Европейския съюз, а критиците настояват, че слага Турция още по-далеч от блока, за който кандидатства за присъединение от 1987 година

Този месец комисарят на Съвета на Европа по правата на индивида Дуня Миятович изпрати писмо до турския вътрешен министър Сюлейман Сьойлю и министъра на правораздаването Абдулхамит Гюл, в което изрази угриженост от повишението на хомофобския език от някои длъжностни лица, някои от които бяха ориентирани към конвенцията.

Междувременно представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс съобщи на 1 юли, че отдръпването на Турция от конвенцията е " надълбоко разочароващо и стъпка обратно за интернационалните старания за преустановяване на насилието над дами. Призоваваме всички страни да засилят своята предварителна защита и отговор на всички форми на принуждение, учредено на пола “, написа той в профила си в Туитър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР