Хиляди имигранти продължават да се трупат на гръцко-турската граница. Над

...
Хиляди имигранти продължават да се трупат на гръцко-турската граница. Над
Коментари Харесай

Гръцката армия с изненадващ ход срещу хилядите бежанци

Хиляди имигранти не престават да се натрупат на гръцко-турската граница. Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да обхванат на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се минали по река Марица, оповестява БНР.

Срещу тях е повдигнато обвиняване за незаконно влизане в страната. Гръцката войска стартира през днешния ден военни учения по границата и е неразрешено прекосяването на хора, оповестяват от министерството на защитата на южната ни съседка.

На изключително съвещание гръцкото държавно управление разгласи, че в идващия месец няма да приема молби за леговище, а незаконно влезлите в страната ще бъдат депортирани. Съветът за национална сигурност, управителен от премиера Кириакос Мицотакис, реши да се засилят силите по защита на сухопътната и морска граница.

Националния съвет за сигурност се взе решение за прекачване на военни и полицейски елементи от вътрешността на страната към сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море.

Силите на гранична полиция и специфичните елементи за битка с безредиците отблъскват със сълзотворен газ мигранти, които ги замерват с камъни. Фермери блокираха с трактори пътя на мигрантите.

Напрежение има и на Егейските острови. На остров Лесбос, където съумяха да дойдат към 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер. Цивилни групи охраняват достъпа до няколко пристанища и не разрешават на лодки с мигранти да доближат брега. Властите се опасяват от разпра на гърците с чужденците.

Репортаж на гръцката телевизия „ Скай “ упреква турските управляващи, че употребяват сълзотворен газ против гръцките сили на границата, подкрепят мигрантите с дронове, повреждат граничната ограда и изпращат пандизчии измежду мигрантите.

В гръцката столица идва ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, който на следващия ден с премиера Мицотакис ще посети граничния регион в Еврос. Президентът на Франция заяви, че страната му е подготвена да помогне на Гърция, с цел да се избегне филантропична и миграционна рецесия.
Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, поради което Турция разгласи, че отваря границите си към Европейски Съюз, се повишава.

На 5 март в Москва ще се организира среща сред съветския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на която главен фокус на диалозите ще бъде обстановката в Сирия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР