Хиляди хора в Ирак излязоха днес на демонстрации срещу правителството,

...
Хиляди хора в Ирак излязоха днес на демонстрации срещу правителството,
Коментари Харесай

Хиляди в Ирак излязоха на демонстрации срещу правителството, Иран и САЩ

Хиляди хора в Ирак излязоха през днешния ден на демонстрации против държавното управление, Иран и Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

Хиляди иракчани излязоха на площад " Тахрир " в столицата Багдад и в няколко града в южната част на страната. Те скандираха лозунги като " Не на Иран! Не на Америка! " по време на едни от най-големите митинги в Ирак от седмици.

От няколко дни в обществените мрежи се насочат апели за обновяване през днешния ден на протестното придвижване в Ирак, което стартира на 1 октомври предходната година, само че след това загуби инерция след вълната от репресии на управляващите против стачкуващите, уточни Българска телеграфна агенция.

Тази нощ имаше конфликти сред стачкуващи и силите на реда в Кербала, Южен Ирак. Демонстранти бяха арестувани в град Басра.

От повече от три месеца иракчани показват недоволството си от своето държавно управление, което упрекват, че е некадърно и корумпирано. Ирак е втората най-корумпирана страна в света съгласно показателя на интернационалната неправителствена организация " Трансперънси интернешънъл ".

Ирак от няколко седмици е в политическа рецесия, като партиите не могат да реализират единодушие кой да стане правоприемник на премиера в оставка Адел Абдел Махди.

Властта и силите за сигурност в Ирак са под контрола на проиранската секта от политическата класа, която упорства американските бойци да се изтеглят от страната. Демонстрантите желаят преустановяване на контрола, който Иран упражнява върху Ирак, отбелязва Франс прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР