Хиляди хора се събраха в най-големия град на Нагорни Карабах

...
Хиляди хора се събраха в най-големия град на Нагорни Карабах
Коментари Харесай

Протест в Нагорни Карабах заради блокадата на единствената сухопътна връзка с Армения

Хиляди хора се събраха в най-големия град на Нагорни Карабах - Степанакерт, с цел да стачкуват против блокадата на единствената сухопътна връзка с Армения , видя публицист на Агенция Франс Прес.

Главният площад " Ренесанс " в Степанакерт беше залят от протестиращи, а над тълпата беше повдигнат голям арменски байрак.

Армения и Азербайджан, които през есента на 2020 година започнаха война поради оспорвания район Нагорни Карабах, наскоро спориха за Лачинския кулоар.

В продължение на съвсем две седмици азербайджански деятели блокираха коридора, единствената сухопътна връзка с Армения, в символ на митинг против това, което съгласно тях е противозаконен рандеман.

Ереван упрекна Баку, че провежда демонстрации и основава филантропична рецесия в планинския анклав.

Арменският парламент съобщи, че Карабах страда от дефицит на храна, медикаменти и гориво след затварянето на коридора.

Азербайджан упорства, че няма обсада и че гражданските коли могат да се движат свободно към и от Карабах.

" Това е единственият път, който свързва Арцах (Нагорни Карабах) с останалия свят. Не единствено до Армения, ние стигаме до останалата част на света през Армения ", съобщи 70-годишната жителка на Степанакерт Донара Габриелян пред Агенция Франс Прес.

Армения също по този начин съобщи, че съветските мироопазващи сили, ситуирани в района, не съумяват да предотвратят блокадата.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, който в петък прикани за деескалация, съобщи, че съветският мироопазващ контингент " отчетливо извършва дилемите си ", до момента в който работи в " доста сложни условия ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР