Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството в Истанбул

...
Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството в Истанбул
Коментари Харесай

Истанбул протестира втори ден в защита на осъдения кмет Имамоглу

Хиляди хора се събраха пред постройката на кметството в Истанбул за втори следващ ден, с цел да изразят недоволството си от правосъдно решение, което може да докара до премахване от служба на известния кмет на града и възбрана за кандидатирането му в изборите следващата година, съобщи Асошиейтед прес.

Съд в Истанбул през вчерашния ден призна за отговорен 52-годишния кмет Екрем Имамоглу за засегнатост към членовете на Върховния изборен съвет на Турция.

Той беше наказан на две години и седем месеца затвор, и му беше наложена политическа възбрана, осведоми Българска телеграфна агенция.

Опозиционни партии, които сложиха под въпрос независимостта на съдилищата при ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, настояват, че процесът против Имамоглу е опит да бъде отстранен основен конкурент на Ердоган на идните избори.

Кметът възнамерява да апелира присъдата и се чака да остане на длъжността си, до момента в който делото се преглежда от по-висша инстанция.

Ердоган, който е на власт от 2003 година, първо като министър председател, а по-късно и като президент, се стреми към нов петгодишен мандат на поста на президентските избори, планувани за юни. Рейтингът на утвърждението към него обаче регистрира спад, на фона на стопански разтърсвания и растяща инфлация.

Алианс от шест опозиционни партии, в това число лявоцентристката Народнорепубликанска партия на Имамоглу, към момента не е номинирал претендент, само че изследванията сочат, че кметът има капацитет да победи Ердоган.

Лидерите и представители на шестте партии вземат участие в днешния протест в поддръжка на Имамоглу, чието наказание провокира интернационалните реакции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР