Хиляди хора протестират срещу членството на Швеция в НАТО в

...
Хиляди хора протестират срещу членството на Швеция в НАТО в
Коментари Харесай

Шведите си припомнят за Полтава и пак преосмислят влизането в НАТО

" Хиляди хора стачкуват против участието на Швеция в НАТО в центъра на Гьотеборг. Полицията на място пресмята, че в демонстрационния маршрут има сред двеста и триста души ", написа вестник Göteborgs-Posten.

Демонстрантите приканиха за придържане към обичайна външнополитическа линия на страната - независимост от съюзи и опазване на неутралитет.

„ Тук сме, тъй като желаеме свободата на алиансите да бъде непокътната “, сподели пред изданието Гунел Берге, стачкуващ и един от уредниците на Комитета за мир в Гьотеборг.

Значи множеството шведи са за или срещу НАТО? Или ние и те се заблуждаваме?

- В началото на годината един от водещите шведски вестници Dagens Nyheter организира изследване на публичното мнение, от което следва, че 79% от интервюираните шведи са избрали разновидността, че страната „ би трябвало да съблюдава шведските закони и нашите правила като върховенството на правото във връзка с Турция “, напомня военнополитическият специалист Владимир Сапунов.

- И единствено 10% бяха за скорошно влизане в Северноатлантическия алианс. Мисля, че това отразява огромната картина. През януари се срещнах с възрастен швед от Гьотеборг на адриатическото крайбрежие на Черна гора, който участваше в антивоенни митинги по време на американската експанзия против Виетнам. Напомни ми, че градът му е прочут с сходни митинги и никой от познатите му не схваща за какво на шведите им е НАТО.

Въпреки това, без значение от турските условия, множеството шведи ще одобряват присъединението към алианса без доста страсти. Като нещо второстепенно.

" СП ": Наистина, за какво шведите се нуждаят от НАТО? Толкова години са живяли в неутрална страна? Наистина ли техните елити имаха вяра в „ съветската опасност “?

- Това илюстрира общата наклонност на " американизация " на европейските елити. Началото на СВО беше повода за формализирането на този развой.

Разбира се, управляващите на скандинавските страни не усещат действителна опасност от Русия, само че в този момент стана допустимо да оправдаят своите танци под мелодията на Вашингтон. И да сплашат популацията, с което въобще не желаят да се карат.

" СП ": Защо НАТО се нуждае от Швеция? Това не е Финландия, няма обща граница с Русия...

- Разбира се, стратегическото значение на Финландия, която има съвсем хиляда и петстотин километра обща граница с Русия, е доста по-голямо за НАТО. Но за какво не?

Защо не, да кажем, да формализират връзката. Още през 90-те години шведската войска беше приведена към стандартите на алианса, шведски бойци и офицери участваха в интернационалните военни задачи на НАТО (Косово, Ирак, Афганистан, Либия).

" СП ": Тъй като Швеция е де факто член на НАТО отдавна, какво ще се промени в този момент? Къде могат да се появят бази, които съставляват заплаха за нас?

- Сега нищо не може да се изключи. Времената се трансформираха. Да вземем за образец Норвегия. Тя е една от страните основателки на НАТО през 1949 година

Освен това по това време тази страна беше единственият член на алианса, който имаше граница с Русия (200 километра), което определяше нейната особена стойност за Съединените щати и послужи като коз за приемане на в допълнение финансиране.

Тогава Норвегия подходи доста деликатно към въпросите на своята самостоятелност и забрани на Съединени американски щати да разполагат военни бази на нейна територия. При подписването на съглашението за основаване на НАТО Норвегия изиска от Обединеното кралство да работи като поръчител за нейния суверенитет в границите на алианса.

А през май 2021 година Осло и Вашингтон подписаха съглашение за правото на американците да разполагат военни бази покрай границите на Руската федерация при специфични условия, които не се отнасят за активността на Северноатлантическия алианс.

Сега американците законно ще издигат свои лични здания, ще носят съоръжение в бази отвън контрола на норвежкото министерство на защитата и свободно ще влизат и излизат от страната. И това беше преди началото на СВО.

Така че, несъмнено, бази на НАТО могат да се появят на територията на Швеция всеки миг. На първо място, несъмнено, алиансът ще се интересува от остров Готланд в Балтийско море, което ще разреши на алианса да консолидира контрола си върху този бранш.

Предвид интереса на НАТО към Арктика е допустима и база на НАТО в най-северната част на Швеция, покрай границата с Норвегия. Например, с цел да се укрепи инфраструктурно и логистично възраждащата се норвежка военноморска база Olavsvern.

" СП ": Как да отговорим, в случай че нещо се случи? Как можем да спрем опасността от Стокхолм? Къде да изпратим ракети?

— Присъединяването на Швеция към НАТО е изпълнено с по-скоро психически последствия за нас. НАТО е покрай Русия и са толкоз доста, че „ един повече или един по-малко “.

Разбира се обаче, че това ще даде спомагателни причини за по-нататъшното милитаризиране на Калининградска област - за подсилване на нейната отбрана. В последна сметка Готланд има директна морска връзка с нея. „ Искандер “, „ Бастион “, „ Циркон “, „ Кинжал “ и С-400 са главните причини в диалозите с НАТО.

Швеция в никакъв случай не е била съдружник на Русия “, отбелязва Александър Дмитриевски, историк, журналист, непрекъснат специалист на Изборския клуб.

- Те постоянно са помнели провалянето при Полтава и се стремяха да си отмъстят, разчитайки не на военна мощ, а на „ мека мощ “: задоволително е да си напомним насаждането на по този начин наречената „ нормандска доктрина “, която съзнателно беше хвърлена в Русия по предложение на университетските кръгове в Стокхолм посредством немски професори и процесът на държавно формиране, протекъл в продължение на 100 години във Финландия, чийто хайлайф беше и към момента е формиран от шведите.

Швеция е значима за НАТО като последния стадий от превръщането на Балтийско море в езеро в границите на НАТО: Русия има единствено 7% от балтийското крайбрежие, разграничено сред Калининград и Санкт Петербург.

Следователно влизането на Стокхолм в алианса, първо, всъщност ще трансформира Балтийския флот в част от бреговата защита, и второ, ще сътвори комфортни плацдарми за въздушни удари, в това число с нуклеарно оръжие, против втория по значимост град в Русия.

В същото време Швеция постоянно се е опитвала да се възползва от своя политически неутралитет, обслужвайки както Русия, по този начин и нейните съперници в европейските войни.

И фактът, че в Швеция хиляди хора излязоха да показват против присъединението на страната към НАТО, е явен образец за разбирането на шведите за сходна изгода от седенето на два стола.

А фактът, че в Швеция или Финландия не бяха извършени референдуми, също е ослепителен образец за невиждания напън от страна на Запада върху елитите на Стокхолм и Хелзинки: колкото и злост да изпитват елементарните хора към Русия в тези страни, те прелестно схващат, че Меркурий е по-полезен от Марс.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР