Хиляди хора протестираха вчера в столицата на Грузия с настояване

...
Хиляди хора протестираха вчера в столицата на Грузия с настояване
Коментари Харесай

Хиляди грузинци протестираха в Тбилиси в подкрепа на бившия президент Михаил Саакашвили

Хиляди хора стачкуваха през вчерашния ден в столицата на Грузия с гледище някогашният президент Михаил Саакашвили, трансформирал се във лидер на опозицията, да бъде освободен, съобщи Франс прес.

Демонстрантите минаха в шествие през Тбилиси, след което се събраха пред Народното събрание. Те развяваха грузински флагове и носеха плакати с искане: " Освободете Саакашвили! ".

Протестът се състоя в деня, когато експрезидентът навърши 54 години.

" Днес започваме всеобща гладна стачка, която няма да спре, до момента в който Михаил Саакашвили не бъде освободен ", съобщи под аплодисментите на множеството Ника Мелия, ръководител на партията на Саакашвили " Единно национално придвижване ".

За момента не е известно какъв брой души считат да вземат участие в гладната стачка.

Арестуван на 1 октомври при завръщането си в Грузия след осемгодишно заточение в Украйна, Саакашвили отхвърляше да се храни в продължение на 50 дни в символ на митинг против изпращането му в пандиза по отношение на присъда за корист с власт, която той дефинира като политическа.

Бившият президент стартира още веднъж да се храни, откакто на 20 ноември беше трансфериран във военна болница в град Гори, защото лекарите показаха паника, че животът му е в заплаха.

В събота самостоятелен лекарски съвет съобщи, че Саакашвили страда от тежки неврологични разстройства в резултат на мъчения и малтретиране в пандиза.

Според един от протестиращите - 47-годишният проектант Гиорги Дарсавелидзе - ръководещата партия " Грузинска фантазия " на милиардера Бидзина Иванишвили би трябвало да се разпадне под националния напън. " Няма да спрем, до момента в който Саакашвили не бъде освободен ", сподели той пред Агенция Франс Прес.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР