Хиляди демонстранти се събраха в Ереван, за да поискат от

...
Хиляди демонстранти се събраха в Ереван, за да поискат от
Коментари Харесай

Какво се случва след 24-часовата „антитерористична“ офанзива в Нагорни Карабах

Хиляди стачкуващи се събраха в Ереван, с цел да изискат от държавното управление да направи повече в поддръжка на етническите арменци в Нагорни Карабах. Това става на фона на признатото от арменските сепаратистки сили съглашение за преустановяване на огъня, съгласно което те би трябвало да се предадат на Азербайджан.

Протестиращи се сблъскаха с полицията в столицата на Армения, откакто Азербайджан разгласи победа в 24-часова атака в противоречивия район Нагорни Карабах.

Няколкостотин стачкуващи хвърляха бутилки и камъни по полицията, охраняваща държавните здания, и разбиваха прозорци към площада на републиката в град Ереван нощес. Те бяха гневни от метода, по който държавното управление се оправи с рецесията. Споразумението за преустановяване на огъня планува силите на арменските сепаратисти да се разоръжат.

Хората подлагат на критика и неуспеха на Русия, която посредничи при примирието и разполага с мироопазващи сили там от 2020 г, и на Запада, да защитят живота на етническите арменци.

По време на конфликтите един служител на реда е получил контузия на главата. Използвани са шокови гранати, има и доста задържани. Протестиращите скандираха „ Арцах, Арцах, Арцах! “ – арменското име на Нагорни Карабах – и „ Никол е изменник! “ по отношение на арменския министър председател Никол Пашинян.
Азербайджан си върна напълно контрола върху Нагорни Карабах
В телевизионно послание нощес президентът на Азербайджан Илхам Алиев разгласи, че Азербайджан е възстановил напълно суверенитета си над Нагорни Карабах. Алиев увери, че азербайджанските въоръжени сили са се справили сполучливо със задачата си да пазят цивилното население и инфраструктура по време на своята „ антитерористична интервенция “.

Според Алиев наподобява локалните арменци от Карабах са „ не запомнили, че живеят в Азербайджан “, само че добави, че няма да има репресии против тях.

Азербайджанският президент даде да се разбере, че страната му няма нищо срещу арменците от Нагорни Карабах, които назова „ наши жители “, а единствено против тяхното „ незаконно управление “.

Омбудсманът, назначен от сепаратистите в региона, Гегам Степанян, заяви за минимум 200 убити и над 400 ранени. Сред починалите са 10 цивилни, в това число пет деца. Ранени са били 40 цивилни, измежду които 13 деца.

По-късно през днешния ден следва среща сред представители на властта в Баку и представителите на арменците в Нагорни Карабах.
Международни реакции
Руският президент Владимир Путин отхвърли рецензиите, че съветските миротворци са стояли настрани, до момента в който Азербайджан е възобновил спора. Според съветското министерство на защитата, те са приели към 5000 поданици на Карабах, откакто са ги евакуирали от рискови зони.

В Ереван протестиращите показаха опасения, че Азербайджан може да стартира акция за етническо пречистване. Някои считат, че Армения би трябвало да се включи в спора, само че арменските управляващи са заявявали неведнъж, че в Нагорни Карабах няма арменски военни елементи, и че Армения няма да се намесва.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел посъветва Алиев да отбрани правата на етническите арменци в района и „ да обезпечи цялостно преустановяване на огъня и безвредно, почтено отношение от страна на Азербайджан към карабахските арменци “.

Турция, исторически съдружник на най-вече мюсюлмански Азербайджан, който гледа  на християнска Армения като на един от главните си районни противници, назова интервенцията „ оправдана “.

Европейски Съюз и Съединените щати бяха медиатори в договарянията сред Баку и Ереван през последните месеци. Те бяха ориентирани към обезпечаване на трайно спокойно съглашение сред враждуващите страни.

От Съединени американски щати са загрижени за филантропичната обстановка в Нагорни Карабах.

Френският външен министър Катрин Колона предизвести за риск рецесията да ескалира в действителна война сред Армения и Азербайджан.
Хватката на Русия върху остарелия й заден двор се изплъзва
Във вторник Армения прикани Русия да се намеси, откакто Азербайджан стартира „ антитерористичната “ интервенция в Нагорни Карабах. Но бързо стана ясно, че 2000-те съветски миротворци, ситуирани там през 2020г., ще останат настрани. Те дойдоха в района откакто Москва посредничи за края на предходния спор сред Азербайджан и Армения, като поръчител за сигурността на страната. Но когато Азербайджан стартира офанзивата си, Москва даде да се разбере, че нейните войски нямат желание да попречат на Баку по никакъв метод.

„ Докато самите миротворци не са застрашени от нищо, те нямат право да употребяват оръжие “, сподели във вторник ръководителят на парламентарната комисия по защита на Русия Андрей Картаполов.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков наподобява утвърждава дейностите на Баку, заявявайки, че Азербайджан работи „ на своя територия “.

Бездействието на Русия в Нагорни Карабах не е нещо ново. Разсеяна от войната в Украйна, Москва беше пасивна, когато предходната пролет Азербайджан сътвори нов контролно-пропускателен пункт по продължение на коридора Лачин, прекъсвайки потока от хора и артикули сред Армения и района.

Отношенията сред Русия и Армения от този момент доближиха историческо дъно, откакто Пашинян направи няколко демонстративни хода, критикувайки и отдалечавайки страната си от Русия, до момента в който в същото време се опитваше да наложи въздействието си на запад.

Армения разгласи по-рано този месец, че е хазаин на невиждано взаимно военно обучение с американски бойци. Тя изпрати филантропична помощ на Украйна, която беше доставена персонално от брачната половинка на Пашинян Анна Акопян.

Някои наблюдаващи спекулираха, че принуждавайки Армения да се откаже от властта си над Нагорни Карабах, Кремъл желае да отслаби или даже да смъкна Пашинян.

След като в сряда сутринта се появиха вести, че е реализирано съглашение за преустановяване на огъня, ден откакто Азербайджан стартира новата си атака, Москва изглеждаше нетърпелива да прояви власт над договарянията. Изпълнението на договореностите ще се реализира в съгласуваност с командването на съветския мироопазващ контингент.

И въпреки всичко неспособността на Русия да отбрани ползите на Армения неизбежно ще има трайни последствия върху позицията на страната в района.

Припомняме, че Нагорни Карабах е област, която е обитаема преобладаващо с арменци, само че е част от интернационално приетата територия на Азербайджан. Тя се отпеци след разпадането на Съветския съюз при започване на 90-те години на предишния век вследствие на кръвопролитна война. През есента на 2020 година Баку си върна контрола над част от района и прилещажи територии след нов въоръжен спор.

Източник: „ Гардиън “, Ройтерс “, БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР