Хиляди демонстранти се събраха на протести в цяло Мексико в

...
Хиляди демонстранти се събраха на протести в цяло Мексико в
Коментари Харесай

Стотици хиляди мексиканци протестираха срещу изборна реформа

Хиляди стачкуващи се събраха на митинги в цяло Мексико в неделя, с цел да се опълчват на желанията на държавното управление да ореже бюджета и личния състав на самостоятелната изборна комисия, в които виждат опасност за демокрацията, заяви " Ройтерс ".

Агенцията разяснява, че това са най-големите митинги досега против държавното управление на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Според уредниците единствено в столицата Мексико са протестирали повече от 500 хиляди души, като във видео в обществените мрежи се вижда централният площад " Сокало " напълнен с хора. Други източници дават по-ниски оценки за броя на участниците в митингите. Според локалните управляващи в столицата, които са следени от партията на президента, стачкуващите са били 90 хиляди

Миналата седмица мексиканският Конгрес одобри огромна промяна на Националния изборен институт, който неведнъж е упрекван от Лопес Обрадор, че е подкупен и неефикасен.

 Мексико е страната, в която са убити най-вече публицисти през 2022 година (допълнена) Мексико е страната, в която са убити най-вече публицисти през 2022 година (допълнена)

Президентът отхвърля обвиняванията, че промяната ще отслаби мексиканската народна власт, само че критиците на измененията, които орязват бюджета и личния състав на института, имат желание да се извърнат към Върховния съд.

 Стотици хиляди мексиканци стачкуваха против изборна промяна
© Reuters

Вероника Ечевария, 58-годишна психоложка от столицата, която взе участие в митинга, споделя, че е обезпокоена, че Лопес Обрадор прави промяната, с цел да овладее контрола над изборния институт и да остане на власт.

Според доста политически анализатори Националният изборен институт и предшественикът му са изиграли основна роля в основаването на плуралистична народна власт в Мексико, която през 2000 година размени десетилетното еднопартийно ръководство.

Противниците на измененията и самият изборен институт споделят, че промяната на Лопес Обрадор нарушава конституцията, лимитира независимостта на изборния орган и закрива хиляди работни места, отдадени на отбраната на изборния развой, което ще направи по-трудно произвеждането на свободни и почтени избори.

От своя страна президентът твърди, че промяната ще спести 150 млн. $ годишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР