Хеш / хеш код / чексума / криптографски идентификатор -

...
Хеш / хеш код / чексума / криптографски идентификатор -
Коментари Харесай

Хеш код, чексума или идентификатор? Божидар Божанов внесе яснота в терминологията на изборните машини

" Хеш / хеш код / чексума / криптографски идентификатор - това е относително къс низ от знаци, който съставлява неповторим отпечатък на даден програмен продукт или файл. Той е забележим за всички, по закон е обществен и се разгласява на уеб страницата на ЦИК. И би трябвало да е идентичен за всички машини. "

С това конкретизиране стартира Фейсбук постът на някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов. С поясненията си той се обърна към анализаторите, които ще разясняват тематиката през днешния ден.

" Изходен код - това е серия от указания, които разказват държанието на софтуера. Той е много редове (вероятно над половин милион за софтуера на машините). Той се показва в целокупност на партиите и обединенията по закон, т.е. всички сме го виждали публично, пред представители на ДАНС. ", написа Божанов.

" Парола - паролата всички знаят какво съставлява. В този развой тя се употребява единствено за спомагателна отбрана на ключа (и са три пароли, на трима членове на ЦИК). Писането на пароли не се вижда на екран - даже звездички не се виждат. ", добави той.

Относно понятието " ключ " (криптографски ключ / частен ключ), Божанов написа, че " това е поредност от знаци (реално - байтове), посредством която се подписва софтуера на машините. "

" Машините зареждат единствено програмен продукт, подписан с ключа на ЦИК. В процеса по създаване ключът не се пресъздава на екран. Записва се на диска, предпазен с композиция от три пароли. При ново създаване се генерира друг ключ всякога, на случарн принцип, като той не дава достъп до машините. Възможност (индиректна) да се конфигурира програмен продукт на машините дава ключът на ЦИК за тези избори и ключът от предните избори (заради развой, който е отвън обсега на обяснението на понятията). ", разясни той.

" Накратко - всичко, което е очевидно на екран, е обществено или отчасти обществено (за записаните партии) по закон. Всичко, което би трябвало да е скрито - ключът+паролите, не се демонстрира на екран, а наново генериране не дава достъп до машините. ", заключва Божанов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР