Хелмут Кол - германският канцлер в продължение на 16 години,

...
Хелмут Кол - германският канцлер в продължение на 16 години,
Коментари Харесай

Хелмут Кол ще бъде погребан днес след уникална "европейска церемония" в Страсбург

Хелмут Кол - немският канцлер в продължение на 16 години, именуван " обединителят на Германия " и считан за политик с голям принос за разширението на Европейския съюз към Централна и Източна Европа - ще бъде заровен през днешния ден след неповторима гала в Страсбург. България ще бъде показана от премиера Бойко Борисов.

Само трима души, в това число Жан Моне и Жак Делор, в историята са удостоени с купата Почетен жител на Европа поради изключителните си заслуги за развиването на европейския план и това евентуално също е имало смисли за последната му воля.

Макар да е разумно той да бъде изпратен с държавно заравяне в Германия, волята му е водачите от Европа и света, които ще се съберат в негова памет, да го създадат в Европейския парламент, който е на френска територия. След това ще има траурна работа и заравяне в романската катедрала в Шпейер в Западна Германия покрай родния му град Лудвигсхафен. Храмът от XI век, трансформирал се в фамилна черква на Кол, съхранява тленните остатъци на няколко немски владетели и императори на Свещената Римска империя.

Последната воля на някогашния канцлер раздели страната, която той сплоти, разяснява преди седмица " Файненшъл таймс ".

В Страсбург ковчегът му ще бъде затрупан само от знамето на Европейския съюз и ще бъде импортиран от 8 немски военни. Но дни наред медиите в Западна Европа разясняват, че Кол за последно си разчиства сметките с политиците в Берлин и в частност с канцлера Ангела Меркел и федералния президент Франк- Валтер Щайнмайер.

Кол имаше комплицирани връзки с партията си, а протежето му Меркел оказа помощ за отстраняването му от поста на почетен ръководител след скандал за партийна черна каса. По-късно Меркел поддържа с половин уста номинирането му за Нобелова премия за мир. Куп спекулации се появиха за това, че вдовицата Майке Кол-Рихтер не е желала да позволява Меркел да произнесе слово на прощалната гала. Наложи се юристът на Кол-Рихтер да ги опровергае.

Социалдемократът Франк-Валтер Щайнмайер бе шеф на кабинета на канцлера Герхард Шрьодер в миг, когато канцлерството инициира следствие дали Кол не е унищожил документи преди да напусне поста си. " Кол смяташе, че някои политици са се отнесли с него незаслужено и са споделили за него грозни неща. Вероятно не е приел те да приказват над ковчега му ", разяснява историкът Михаел Щюрмер.

Миналия четвъртък в Бундестага имаше скромна възпоменателна гала, на която ръководителят Норберт Ламерт сподели, че " пътят на Кол бе посипан с контузии - тези, които той получи и тези, които аргументи на другите ", както и че най-вероатно Берлин е бил най-подходящото място за поклонение, тъй като тук е естествено да участва и федералният президент.

По-късно консултант на фамилията показа, че някогашният канцлер не е имал желание да унижава Берлин или политиците там, тъй като " той още преди гибелта си даде да се разбере, че не е политик от Берлинската република, а от Бонската република и Рейнланд - той искаше погребението му да бъде удостояване на Европа и европейската му политика ".


© Reuters

Днешната гала в Страсбург е резултат и на диалози сред фамилията на Кол, немското и френското държавни управления и представители на Европейската комисия, в това число за това кой да приказва в Европейския парламент.

Според предварителния лист слово ще произнесат някогашният американски президент Бил Клинтън, съветският министър председател Дмитрий Медведев и някогашният испански министър-председател Фелипе Гонсалес.

" Европейската гала за отдаване на респект " ще включва още слова на ръководителя на Европарламента Антонио Таяни, на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнекр.

Накрая ще приказват френският президент Еманюел Макрон и канцлерът Ангела Меркел.Доскоро се твърдеше, че е допустимо унгарският министър председател Виктор Орбан, който в последните си месеци Кол поддържаше, да произнесе слово. Но съгласно източници от Брюксел най-вероятно персонално Юнкер е увещал вдовицата да се откаже от този вид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР