Хеликоптер AgustaWestland AW109 Power на Гранична полиция © Надежда Чипева

...
Хеликоптер AgustaWestland AW109 Power на Гранична полиция © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Летят ли "черни хеликоптери" над София?

Хеликоптер AgustaWestland AW109 Power на " Гранична полиция "

© Надежда Чипева Още по тематиката
Строеж на 2760 м надморска височина

След двугодишна борба " Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България " ще възобнови заслона " Кончето "
7 сеп 2018
Министерство на вътрешните работи не помни да ревизира следващ аероплан на летище София

Пилотирал габровският предприемач Мирослав Хинков, който отивал на отмора със фамилията си
17 юли 2018 " Тайнствен хеликоптер кръжи и буди част от София в среднощ ", написа тази заран в. " 24 часа ". Медиата разяснява, че правителественият авиотряд не е правил сходни полети, а в случай че става дума за частна машина, то тя прави престъпление, тъй като по мрачно е безусловно неразрешено да летят. Хеликоптерът е минал над кв. " Бояна ", само че по информация на " Капитал " недоволства от шума му е имало и от поданици на " Младост ".
Така мистерията с тайнствения вертолет напълно са завърза.

Според вестника и представители на " Гранична полиция " са отрекли да са правили сходни полети. Което обаче е малко необичайно. На въпрос на " Капитал " от Групово дело " Гранична полиция " публично потвърдиха, че на 10 и 11 октомври след среднощ техен хеликоптер е направил подготовка като е употребен един от одобрените направления на летище " София ". Целта на учението е била образование на потреблението на уреди за нощно виждане.

От Групово дело " Гранична полиция " прецизираха, че този маршрут е стеснен във връзка с височината на полета. Максималното равнище, на което машината може да се издигне, е до 2300 м. над морското ниво. И защото София се намира на 585 м над морското ниво, хеликоптерът е минал на ниска височина, генерираният звук е бил висок и е стреснал жителите на столицата.

" Гранична полиция " разполага с хеликоптери AgustaWestland AW109 Power, които получи преди 7 години. " Този модел имат извънредно съвременно съоръжение, което им разрешава да бъдат съвършена платформа за въздушно наблюдаване, позволяващи бърза реакция, огромна дълготрайност на полета и опция за покриване на огромна повърхност ", написа профилираният уеб сайтът aeropress-bg.com. Машините са снабдени с оптикоелектронна система за наблюдаване Star SAFIRE HD, включваща дневна телевизионна камера, телевизионна камера за работа при ниска осветеност, инфрачервена камера, лазерен справочник, осветител и далекомер. Имат също мощен прожектор, високоговорител, кабина, съвместима с очила за нощно виждане, метеорологичен радар, комплекс от радиостанции за служебна връзка и връзка със службите за РВД, и система за предаване на видеосигнал до наземна станция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР