Хеброс бус започва поетапно да намалява междуградските линии, по които

...
Хеброс бус започва поетапно да намалява междуградските линии, по които
Коментари Харесай

Веселин Дошков: В градския транспорт генерираме мизерия - като обслужване и като заплащане

" Хеброс бус " стартира поетапно да понижава междуградските линии, по които оперира, с цел да минимизира загубите си За момента няма заплаха за градския превоз в Пловдив, изяснява притежателят, само че е нужно предоговаряне на парите, които получават От общинаата настояват, че несъблюдение има единствено от страна на " Хеброс бус ", само че не и от другите превозвачи
Карлово остава без междуградски превоз. Това беше посланието, което насочи предходната седмица в няколко медии притежателят и изпълнителен шеф на една от най-големите транспортни компании в пловдивска област " Хеброс бус " Веселин Дошков. Ставаше дума за линиите от Карлово до близките обитаеми места (Клисура, Калофер, Войнягово и пр.), по които се движат 5-6 рейса на ден. Причината за прекъсването е нерентабилност.

" Селектираме къде има пътникопоток, свиваме и усъвършенстваме транспортите, тъй че приходите да покриват разноските. Реализираме два пъти по-малко доходи, в сравнение с имаме разноски единствено за гориво. Кой работи, с цел да осъществя загуба? ", изясни Дошков пред " Капитал Пловдив ".

Дошков посочи, че тези рейсове няма да спрат от на следващия ден. За момента транспортите по гореспоменатите линии не престават по график и по този начин ще бъде, до момента в който община Карлово не откри различен транспортьор, който да ги обслужва.
Реклама
По думите на Дошков към този момент не се възнамерява прекъсването и на други рейсове.

Това, което компанията желае обаче, са повече пари от страната, с цел да се покрият повишените разноски. " Хеброс бус " оперира по над 50 междуселищни и 7 градски линии в Пловдив и е единственото, което обслужва транспорта на пасажери до огромна част от околните до Пловдив села и градове - от Карлово до родопската " яка ".

Дошков призна, че градските им линии в Пловдив на процедура са с ниско качество и не могат да притеглят повече пасажери и изрази подготвеност да ги върне на общината " против алегорична сума ". Печалбата: от частния транспорт и Lidl " В последно време дребна част от линиите покриват разноските си, всичко останало е на загуба ", безапелационен е притежателят на " Хеброс бус ". Причините са няколко по думите му - ниското възнаграждение на превозвачите за предоставяната от тях услуга, непрекъснато покачващите се разноски за нови транспортни средства, поддръжка и гориво, както и отлив на пътникопотока.

По думите на Дошков приходите, които се генерират от трите автогари, които " Хеброс бус " има в Пловдив ( " Родопи ", " Север " и " Юг " ), се влагат за отплата на загубите в превоза. Същото се случва и със средствата, които получават от профилираните транспорти (на индустриални компании като " Либхер ", " Шнайдер Електрик ", " Аурубис ", " Дънди прешъс ", КЦМ и др), където цената за изминат км пробег е по-висока, а инвестицията в нови транспортни средства с избива в границите на 4-5 годишен контракт.
Реклама
" Хората желаят качество и заплащат. " Дънди прешъс " ми заплаща от порядъка на 2.20 км/пробег, само че това са междуселищни транспорти, където разноските са доста по-малки. Тук (бел. авт - в община Пловдив) пределните ни разноски са 2.20/км пробег, само че тук имаш и кондуктори, и двама водачи. Ако би трябвало да съпоставим с междуселищните транспорти, 1.50-1.60 лв/км пробег са приходите от множеството линии ", изяснява притежателят на " Хеброс бус ".

Финансовите индикатори на сдружението демонстрират, че за разлика от предходните няколко години, в които " Хеброс бус " е било на загуба приблизително към 2 млн.лв., през 2021 година то е на облага от 2,2 млн.лв. Дошков изяснява, че повода за това не са транспортите, а продадено право на градеж на една от гарите на магазин Lidl.
Автогара " Родопи " е една от трите гари, които " Хеброс бус " има в града, които генерират доходи от комерсиалните площи, ситуирани в тях, и таксите от всеки транспортьор, който ги употребява Фотограф: Владислав Христов
Държавата - безконечният асистент Единственият източник на доходи за градския и междуградския превоз са билетите. Те, твърди Дошков, са извънредно незадоволителни за покриване на разноските, тъй като би трябвало да са обществено допустими и преференциални на популацията.

" Веднъж към този момент, когато човек има опция да се качи на автомобил, не помни за обществения междуградски превоз. Профилът на нашия потребил е на първо място възпитаници, пенсионери на по-сериозна възраст и обществено слаби ", изяснява той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР