Вековна язовирна стена, която предпазва домовете в езерото Лансинг от наводнения, се нуждае от основен ремонт

...
HASLETT — Вековна язовирна стена, която контролира нивото на водата
Коментари Харесай

HASLETT — Вековна язовирна стена, която контролира нивото на водата в езерото Лансинг и помага за предотвратяване на наводнения на стотици крайбрежни домове, се нуждае от голяма поправка скоро.

Клапанът за контрол на преливника на язовира беше установен като повреден по време на инспекция през декември и трябва да бъде поправен преди следващия преглед през декември 2025 г., каза Пол Прат, заместник-комисар по източването на окръг Ингам.

Цената не е ясна, каза Прат. Наема се консултант, който да определи обхвата на проблемите и очакваната цена на евентуални поправки, добави той. Собствениците на имоти очакват да споделят част от разходите и искат да са сигурни, че ремонтите няма да струват милиони долари, каза Стив Карпентър, президент на Асоциацията на собствениците на имоти в Лейк Лансинг.

The клапанът помага за изпускане на вода, когато езерото стане твърде високо и ако този клапан не е фиксиран, някои къщи на брега на езерото могат да се наводнят, каза той. Езерото е плитко, най-дълбочината му е 34 фута и може бързо да премине от водни нива на „празник към глад“, каза Прат.

„Преливният клапан е счупен, което прави много по-трудно поддържането на корта Въпреки че повредата на язовира не е неизбежна, полезността му намалява", пише Прат в меморандум, в който се изисква от окръга да започне процеса, като наеме консултант, който да даде обхвата на необходимата работа.

< p>Съдебен спор от десетилетия налага приемливи нива за езерото.

ОЩЕ: Тогава и сега: Lake Lansing Park през годините

Той каза, че провалът от окръга за поддържане на приемливи нива може да отвори врата за жителите да заведат съдебни дела.

Язовирът е ремонтиран за последен път в средата на 70-те години, каза Карпентър. Прат каза, че язовирът отдавна е закъснял за ремонт.

Веднъж известен като Olds Dam, той е построен от R.E. Олдс през 20-те години на миналия век и в крайна сметка прехвърлен на окръга. Основен проект за драгиране и поддръжка на езерото в средата на 70-те години на миналия век включваше ремонт на язовира на стойност 10 000 долара през 1976 г., след като беше повреден при пролетна буря. По-широките подобрения на езерото бяха платени от окръга, федералното правителство и поредица от набирания на средства, като се започне с фестивал на блуграс с участието на Бил Монро и неговите момчета от блуграс.

Поправянето на язовира ще има значителни разходи, които ще няма да бъде решено, докато консултант не разгледа язовира, каза той.

„Искаме да сме сигурни, че това е направено правилно, за да сме сигурни, че това е направено, без да влизаме в прекомерни разходи, сочещи милиони долари, “ каза Карпентър. Той каза, че приблизително 250-те собственици на езерни имоти очакват, че ще споделят част от разходите.

Прат каза, че ще бъдат проучени безвъзмездни средства и финансирането вероятно ще дойде от окръга, комисията за дренаж и местни собственици на имоти.

Язовирът се инспектира на всеки три години и няма да премине проверката от декември 2025 г. без значителни промени, според доклада от декември 2022 г. на комисията за източване.

Преливникът на върха на язовира има растителност, включително храсти и поне едно дърво, растящо от него и се нуждае от подрязване и бетонно запечатване потенциално по-бързо от по-всеобхватната корекция, каза Карпентър.

Но цялостната корекция е необходима, за да се запази езерото като голяма регионална привлекателност, каза той.

Комисията за източване поиска и получи във вторник разрешение от Окръжния комитет по услугите да похарчи $44 900 за наемане на консултантска фирма Spicer Group за първата стъпка от ремонта, който е оценка на това, което трябва да се направи.

Комисията за източване препоръча най-евтината от четирите оферти.

Комисарят по източването Патрик Линдеман пише в бележка, че е работил с двете най-ниски наддават компании преди и няма да се поколебаят да го направят отново. Той се съгласи да препоръча офертата на базираната в Ийст Лансинг Spicer Group $44 900 за базираната в Гранд Хейвън Eng. Офертата на Engineering & Surveying е $55 680. Останалите оферти бяха почти двойно или повече от тройно над офертата на Spicer Group, което Линдеман отбеляза.

„Ще бъде платено, езерото очевидно е от полза за целия регион и никой не отива да оставим това да се провали, защото провалът не е опция тук," каза той.

Свържете се с Майк Елис на [email protected] или 517-267-0415.

Тази статия се появи първоначално в Lansing State Journal: Вековна язовирна стена, която предпазва домовете в езерото Лансинг от наводнения, се нуждае от основен ремонт

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР