Хасково. В Хасково се проведе среща-разговор на тема: “Социални аспекти

...
Хасково. В Хасково се проведе среща-разговор на тема: “Социални аспекти
Коментари Харесай

Георги Гьоков, БСП: Един от всеки десет работещи може да бъде причислен към групата на работещите бедни

Хасково. В Хасково се организира среща-разговор на тематика: “Социални аспекти на бюджет 2018 ”. Това оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Срещата е инициирана от Народно събрание на Българска социалистическа партия, като задачата е в поредност от срещи да се показа различният бюджет на Българска социалистическа партия за 2018 година По време на полемиката бяха показани предложенията, касаещи обществената част на бюджета. Участници бяха националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” и зам.-председател на Комисията по труда, обществената и демографската политика Георги Гьоков, депутатът от левицата Виолета Желева, Емилия Масларова - ръководител на Съвета по обществена политика към Народно събрание на Българска социалистическа партия. В полемиката интензивно се включиха представителни на Неправителствени организации, съветници и специалисти, ангажирани с проблемите на обществената политика.
Народните представители показаха паника от обстоятелството, че 40% от българите са небогати или са под риск от беднотия. 70% от пенсионерите са сложени в същото състояние. " 1 от всеки 10 работещи може да бъде присъединен към групата на работещите небогати. Факт е, че от 27 обществени заплащания, 25 са замразени от 2008 година ", уточни Гьоков.
Присъстващите се сплотиха към тезата, че откакто години наред десницата постанова неолибералния модел на ръководство и самоцелна финансова непоклатимост, последствията се усещат от всички български жители. " България е страната членка на Европейски Съюз с най-ниско витално ниво, с максимален дял от популацията живеещо, в риск от беднотия ", сподели още присъстващите.
Предложенията на Българска социалистическа партия са реалистични и са основани на параметрите на икономическата макрорамка, обрисувана от ръководещите. Парламентарната група “БСП за България ” ще направи оферти за:
- Законов механизъм за обвързване размера на минималната работна заплата с размера на междинната работна заплата за страната
- Обвързване размера на месечното парично обезщетение за развъждане на дете от 1 до 2 години с размера на минималната работна заплата. От 340 лева за 2018 година то да стане 510 лева Това нарастване ще обхване 38 000 майки.
- Разширяване обсега на помощта от 250 лева В началото на образователната година, с изключение на за 1-ви клас да бъдат планувани и за учениците от фамилии с ниски приходи от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Тази спомагателна помощ ще обхване 120 000 деца.
-Първи стъпки към фамилно подоходно облагане. Приспадане до 50 лева месечно от дължимия налог общ приход на работещи родители с деца. Тази мярка ще обхване над 400 000 работещи фамилии.
-Преизчисляване на старите пенсии, отпуснати до 2013г. (като първа стъпка) и последователното понижаване на разликите сред старите и новоотпуснатите пенсии. Увеличението на пенсиите ще обхване над 1 млн. пенсионери.
- Двойно разширение на обсега на енергийните помощи от: от 250 хиляди на 500 хиляди семейства.
- Увеличаване на средствата и обхавата на стратегиите по асистентска помощ за хора с увреждания и самотно живеещи хора.
По време на срещата бяха сложени въпроси, касаещи обществените стандарти, изискванията на труд на обществените служащи, разликите в размера на пенсиите, усложненията, които се изпитват от хората с увреждания при работа със обществените служби и огромния размер “бумащина ”, механизмите за надзор на входа на обществената система.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР