Хасково. Балансираното развитие на регионите и насърчаване на сътрудничеството на

...
Хасково. Балансираното развитие на регионите и насърчаване на сътрудничеството на
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Стопяване на различията между малките и големи населени места ще е основен приоритет на МРРБ при председателството на ЕС

Хасково. Балансираното развиване на районите и поощряване на съдействието на база партньорства ще са целите на Министерството на районното развиване и благоустройството по време на българското председателство на Европейски Съюз. Това разгласи в Хасково заместник-министър Деница Николова, която взе участие в публично разискване за програмата и целите на Министерство на регионалното развитие по време на Председателството на Европейски Съюз от България, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Участие във форума взеха регионалният шеф на Хасково Станислав Дечев, кметът на Община Хасково Добри Беливанов, представители на локалната администрация, работодателски, браншови и неправителствени организации и други
Зам.-министър Николова акцентира, че полицентричното развиване на районите е от извънредно значение за опазване на по-малките градове в страната ни и Европа. „ Целта ни е да осигурим политики и финансиране освен за огромните градове, само че и за по-малките райони и обитаеми места, с цел да спрем обезлюдяването им и отрицателните стопански трендове, с цел да се развиват, а не да западат “, означи тя. Сред останалите цели са по-тясно обвързване на политиката на териториално доближаване с въпросите на градското развиване и взаимообвързаност сред териториалното доближаване и градското развиване, усилване на функционалните връзки сред градовете и периферните опорни центрове на напредък, свързаността сред тях с съвременна инфраструктура с финансова поддръжка от Европейски Съюз и други източници. Прилагането на знаци, които да регистрират резултата от осъществените планове и политики на районно равнище и резултата от интегрираните вложения, които се извършват в този програмен интервал на Европейски Съюз, а и чакаме да продължат в бъдеще, е друга значима задача. Тези знаци ще дават действителна информация за това по какъв начин се отразяват на районите осъществените вложения с европейско и национално финансиране, с цел да е по-ясна посоката за развиване в бъдеще. Важно е да се създаде и механизъм за това по какъв начин ще се ръководят ресурсите на локално, районно и национално равнище.
„ Всички старания, които ще поставяме в бъдеще са ориентирани към понижаване на несъответствията в страната “, означи зам.-министър Николова. Тя уточни, че Северозападният и Северен централен регион са районите с най-лоши индикатори във връзка с демографски, обществени и стопански индикатори и там трябват целенасочени ограничения за доближаване за по-добро икономическо развиване.
За осъществяване на поставените цели Министерство на регионалното развитие ще си сътрудничи с Европейската мрежа за наблюдаване на териториалното развиване и доближаване (ЕСПОН), която ще създаде знаци за интегрирано териториално и градско развиване, принадлежности и подходи за полицентрично развиване, стана ясно още по време на публичното разискване.
„ България ще поеме през 2018 година и председателството на Дунавската тактика “, заяви още зам.-министър Деница Николова. Страната ни ще ръководи програмата за развиване на районите по поречието на реката, като са планувани серия от начинания на Министерство на регионалното развитие в интервала от средата на октомври т.г. доникъде на месец октомври 2018 година „ Постигането на стабилно развиване е главният ни приоритет по време на това председателство “, изясни зам.-министър Николова и добави, че следващата година ще сме хазаин на конгрес на високо равнище, фокусиран върху туризма, културата, икономическото развиване.
Общо 14 страни вземат участие в Дунавската тактика, като от тях 9 са член на Европейски Съюз, а останалите са или в развой на присъединение към съюза, или са отвън него. Стратегията обаче дава късмет за обединяване и общи начинания сред всички тях във връзка с планове за съгласуваност, запазване на околната среда, резистентност на района и създаване на разцвет. България е съкоординатор в региона на културата и туризма, както и по целта на сигурността. „ За осъществяването на целите на Дунавската тактика няма съответен финансов запас, само че не малко финансови източници на Европейски Съюз способстват за осъществяване на целите в нея “, сподели още Деница Николова.
По време на председателството в България ще се организира Годишен конгрес на високо политическо равнище на тематика „ Икономически напредък и териториално доближаване посредством вложения в туризма, в това число и посредством финансови принадлежности, плануван за есента на 2018 година
В Хасково зам.-министър Деница Николова откри и празника по случай Деня на европейското съдействие по стратегия INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020. Събитието, под надпис „ Да открием дружно близки и далечни земи “, се организира в Регионалния исторически музей. В него е подредена галерия на пощенски картички от ХХ век, която демонстрира по какъв начин се е променял образът на огромни български и европейски градове през предишния век, организират се просветителни игри за подрастващи и други
„ Празникът демонстрира Европа в своята същина, че сме едно семейство, от което е част и България. Европа без граници сподели какво може да реализира, без разлика от етническа или културна принадлежност, търсейки опциите за общи планове, без да отчитаме териториалните граници “, съобщи зам.-министър Николова. Тя подсети, че в сегашния програмен интервал страната ни има достъп до финансиране по 12 стратегии за трансгранично и териториално съдействие с общ бюджет от над 1 милиарда евро. Благодарение на тях развиваме райони и най-много пограничните области. „ България придобива различен образ посредством тези планове, а в партньорство с другите страни реализираме общи цели и по-високо качество на живот “, означи Николова. Програмата за трансгранично съдействие сред България и Гърция е с бюджет от 130 млн. евро, заяви още тя и добави, че плановете са с висока степен на значителност за популацията.
Зам.-министър Деница Николова и кметът на Община Хасково Добри Беливанов инспектираха обновените съществени учебни заведения „ Иван Рилски “ и „ Шандор Петьофи “, както и детска градина “Слънце “ в града. Учебните заведения са реновирани със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година За новата образователна година те са напълно преобразени, като с изключение на с нова, съвременна фасада и ограничения за енергийна успеваемост, постройките са преоборудвани с ново обзавеждане. Особено впечатляващи са дворните пространства и спортни уреди. Зам.-министър Деница Николова даде висока оценка на осъществените поправки и акцентира, че по този начин децата ще се образоват в по-качествена и съвременна среда. Паралелно с това общината предлага по-добри благоприятни условия за образование и образование на децата, което би задържало младите фамилии в районите и даже би подтикнало раждаемостта. Общо 27 млн. лева ще получи община Хасково от Оперативна програма “Региони в напредък “ в програмния интервал до 2020 година за рационализация на инфраструктура в града.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР