Хърватия смята, че вече е време да се ревизира Дейтънският

...
Хърватия смята, че вече е време да се ревизира Дейтънският
Коментари Харесай

Хърватия иска да се преразгледа Дейтънското споразумение

Хърватия счита, че към този момент е време да се ревизира Дейтънският кротичък контракт, разгласи министър-председателят Андрей Пленкович на онлайн сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации.
Като една от страните по този контракт, Хърватия счита, че годишнината от неговото сключване би трябвало да се употребява, с цел да се оценят неговите достижения, както и настоящето положение на Босна и Херцеговина, с цел да продължи страната решително по своя европейски път, съобщи министър председателят, представен от вестник Jutarnji list.
 Ердоган за Босна и Херцеговина: Преразгледайте Дейтънското съглашение Ердоган за Босна и Херцеговина: Преразгледайте Дейтънското съглашение
Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган прикани за преразглеждане на Дейтънското спокойно съглашение от 1995 година, с което се слаг...
Освен че 2020 е година на рецесия, през нея се навършват 25 години от подписването на Дейтънския кротичък контракт, прекратил " най-кървавата война в Европа след Втората международна война ".
През това време тази част от Европа се промени към по-добро, само че някои проблеми заслужават по-голямо внимание, акцентира Пленкович и прикани за смяна на съглашението.
Той напомни състоялата се преди 20 години среща на върха в Загреб и сподели, че когато огледа обратно, се вижда постигнатото и позитивната смяна. Когато се огледа напред, се вижда, че единствено откровеното сдобряване може да докара до непоклатимост в района.
" Това може да бъде реализирано само въз основата на истината и обстоятелствата дружно с намирането на всички изчезнали лица и отдаването на правдивост за всички жертви ", сподели Пленкович.
 Вучич и Додик разискаха ориста на Дейтънското съглашение Вучич и Додик разискаха ориста на Дейтънското съглашение
Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна през днешния ден със сръбския член на Председателството на Босна и Херцеговина(БиХ) Милорад Д...
Дейтънското съглашение, подписано сред сърби, хървати и босненци през декември 1995 година, поставя завършек на 4-годишната революция в Босна. 
Cпoрeд мирния контракт Бocнa и Хeрцeгoвинa cтaнa cувeрeннa държaвa, включвaщa двe дo гoлямa cтeпeн aвтoнoмни oблacти - фeдeрaция нa мюcюлмaни и хървaти, нaрeчeнa Фeдeрaция Бocнa и Хeрцeгoвинa и мaлкo пo-мaлкaтa мини-държaвa нa бocнeнcкитe cърби, нaрeчeнa Рeпубликa Cръбcкa.
Върховният представител на Организация на обединените нации в Босна и Херцеговина, Пади Ашдаун счита, че Дейтънското съглашение е основа, само че не и дефинитивно решение за Босна и Херцеговина и че възможни промени би трябвало да произлязат от самата Босна и Херцеговина.
В края на 2003 година група представители в Европейския парламент и европейски политици повдигат в Страсбург въпроса за проверка на Дейтънското съглашение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР