Хърватия опитва да се съвземе от земетресението, отнело живота на

...
Хърватия опитва да се съвземе от земетресението, отнело живота на
Коментари Харесай

Българин от епицентъра на труса в Хърватия: Отвориха се портите на ада!

Хърватия пробва да се съвземе от земетресението, лишило живота на 7 души. Десетки вторични земетресения, безсънно денонощие и хора по улиците. Издирването на затрупани и евакуацията продължиха цяла нощ.

Паркингът на един от огромните магазини до град Сисак, който също пострада от труса, е цялостен с коли, в които хората спят. Магазините са затворени, всички хранителни запаси се обезпечават от доброволци от Червения кръст. Хората избират всяко допустимо свободно пространство на паркинги и поляни, с цел да може да спят някъде през нощта и да са надалеч от здания.

Вече денонощие армията и доброволци разчистват разрушенията, а Петриня се готви за поредна безсънна нощ на открито. Иванчица и фамилията ѝ от през вчерашния ден са без дом. За повторно през последните 30 години - първият през 90-те по време на спора в Югославия.Местната огромна таксиметрова компания също е на място и вози клиентите непринудено и гратис всеки, който има потребност от помощ.

„ Да, не влизаме вкъщи, тъй като ни е боязън. Рисковано е. Рисковано е. Къщата не става за нищо “, оплака се дамата.

Пандемията от COVID-19 е избавила децата в града, тъй като постройката била празна при труса, споделя треньорът по тенис Дамир Божичевич. „ 4-5 метра ме хвърляше из стаята. Не можех да се държа на краката си. В 6 сутринта имаше второстепенен трус и по улицата се виждаха талази от по 40 см “, описа Дамир Божичевич.

Българката Христина Янкова има дом в разрушения Петриня. Новината за труса я намира в София. Тревожи се за къщата, а екипът ни в епицентъра ѝ демонстрира последствията върху дома ѝ. Христина Янкова се успокоява, че домът ѝ наподобява цялостен и се чува със съседите.

„ Треперим в този момент, тъй като и децата, и внуците, и всичко е там. И не се знае какво ще стане “, сподели Христина Янкова.

Днес кметът на Петриня изрече признателност на хилядите доброволци в помощ на потърпевшите, на хора от цялата страна, споделили домовете си с тях, и на всички, които без да пестят сили оказват помощ на своите сънародници в неволя.Жителите на засегнатите здания, които избраха да останат в града, чакаха да бъдат настанени във краткотрайни жилища. Един от тях е Синиша.

„ На пръв взор наподобява здрав, само че блокът е прекършен изпод, при първия етаж, и ни споделиха да напуснем. Аз съм се бил в Югославската война. Видях града ни опустошен тогава, а в този момент още веднъж “, споделя Синиша.

С големи старания и помощ от всички краища на Хърватия, 20 хилядния Петриня стартира своето възобновяване. Но управляващите предизвестяват - би трябвало да се построи нов град, а това ще отнеме години и стотици милиони. Прогнозата е времето да се утежни и да вали. Вече стартира да вали, който се чака да продължи цяла нощ.

Всички са единомислещи, че аргументите за разрушенията са, че постройките са строени по остарели технологии. Вижда се, че къщите с колони, монолитно строителство са здрави.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР