Хърватия и Сърбия са изправени пред търговска война във връзка

...
Хърватия и Сърбия са изправени пред търговска война във връзка
Коментари Харесай

Търговски спор се разгоря между Хърватия и Сърбия

Хърватия и Сърбия са изправени пред комерсиална война по отношение на налозите върху вноса на плодове и зеленчуци, написа вестник Daily Express. Спорът сред двете страни се разгоря, откакто Загреб усили с 220% таксите за вноса на плодове и зеленчуци от Сърбия. Хърватските управляващи обясниха, че повода за решението е нуждата от възстановяване на качеството на вносните артикули и не цели да навреди на икономическите връзки със прилежащите страни. Освен това страната добави, че спазването на европейските стандартите на Европейски Съюз и отбраната на потребителите са измежду главните аргументи за измененията.

Междувременно министри от Сърбия, Македония и Черна гора, както и от Босна и Херцеговина се срещнаха в Сараево и разискаха въпроса. „ Тези ограничения са изцяло протекционистични в стопански смисъл. В политически аспект те са популистки и не могат да бъдат оправдани, те не са в духа на положителните съседски връзки “, означи сръбският министър на търговията Расим Ляич.

Министрите от четирите балкански страни приканиха Загреб да анулира решението си и желаеха Европейската комисия да се намеси, с цел да позволи въпроса, който съгласно тях нарушава правилата на свободна търговия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР