Хартията на последните избори не беше хубава и машините спираха

...
Хартията на последните избори не беше хубава и машините спираха
Коментари Харесай

Лоша хартия задавила машините на последните избори

Хартията на последните избори не беше хубава и машините спираха поради нея. Надявам се Българска народна банка да достави качествена хартия за новите избори. USB паметите не са благонадежден инструмент, скапват се, нямат дълъг период на валидност. Те са 20-25 000. От 2014 година флашките сигурно не стават, от 2019 година също. Това сподели пред Нова Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма ".

" Все още не сме почнали да обсъждаме доставка на машините, може би ЦИК са решили сами да си създадат изборите. Те имат право да вършат каквото намерят за добре, имат машини, програмен продукт и source. По сродно авторско право могат да манипулират и трансформират софтуера, нямат потребност от нас официално. До изборите през април нямаха специалисти, които да боравят със софтуера. Може да са наели друга компания. Може и с смяна в закона да се назначи някой съответен. Нека който желае, да гласоподава на хартия. Не е неприятно да има две седмици сред двата тура ", уточни той. И добави, че няма проблем скенерът и машината да изработят общ протокол, преброил двата типа гласоподаване.

Бившият член на Обществения съвет към ЦИК Стоил Стоилов изясни, че машинното гласоподаване е огромен проблем. " Има редица нерешени въпроси. Продължителността на изборния ден, структурата на протокола, квалификацията на СИК, образованието и селекцията на хората от комисиите. Голяма част от тях не са счетоводители и служители, а хора с разнообразни специалности. Трябва да се проучва просветителният им състав и на какво се дължат многото неточности в протоколите ", разяснява той.

По думите му със скенера за гласоподаване резултатът отива в цифрова урна. " Алгоритмите са същите като на машината, те събират резултатите по един и същи метод. Чрез СИМ карти и двете машини незабавно могат да пратят резултатите в изчислителен център. Но защото има боязън от операция на картата, отново ще има флашки ", акцентира Стоилов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР