Хартиените бюлетини ще засилят платения вот, смятат политолози.Купуването на гласове

...
Хартиените бюлетини ще засилят платения вот, смятат политолози.Купуването на гласове
Коментари Харесай

Политолози: Хартиените бюлетини ще засилят платения вот

Хартиените бюлетини ще засилят платения избор, считат политолози.

" Купуването на гласове се институционализира по времето на Борисов. Явно ГЕРБ схваща от тези работи. На локалните избори през 2007 година беше пикът на пазаруването на гласове. Около 15-20% от гласовете са купени, демонстрират данни на анализатори. С гласуването с машини купеният избор не може да бъде в такива размери ", разяснява Георги Проданов.

Според него едно от нещата, които дават опция за операция, са хартиените бюлетини. Гласуването с машина плаши тези, които провеждат следения избор. Има конфликт на положителното и неприятното в политиката, добави политологът.

Колегата му Светлин Тачев разяснява, че връщането към хартиените бюлетини би означавало оттегляне от демократизирането на изборния развой.

" Преди избори се вършат промени, които да объркат хората. Промени в Изборния кодекс в 12 без 5 е пагубно за вота. В България няма поредност, хората таман привикнаха, видя се, че няма проблем да се гласоподава машинно. Това отстрани опциите за надзор на вота ", съобщи Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Според него търсенето на поддръжка непременно не дава добър сигнал и очаквания за устойчиво ръководство.

" Дали метафорично " Продължаваме промяната " купува депутати - не е нелегално, не е морално. Това демонстрира търсене на болшинство непременно. В такава обстановка диалози с обособени депутати е обикновено, тъй като се търси болшинство. Имат предпочитание да продължат да ръководят. Със сигурност има напън или увещание, сделки, аморалното е това, че се стига до там да отделят депутати. Чисто на практика те търсят 121 депутати за сформиране на кабинет. Такъв може да бъде утвърден и с повече от половината присъстващи в залата. Въпросът е дали ще могат да ръководят по-късно, да не стоят на мускули непрекъснато в зала, тъй като в случай че един двама да липсват - всичко завършва ", сподели Тачев.

От думите му стана ясно, че нови избори не са най-хубавият вид в изискванията на рецесии.

" Ако част от проблемите не бъдат решени, това значи тежка зима. Представете си да я посрещнем в тежка политическа рецесия, липса на Народно заседание. Това ще докара до още по-голямо отбиване от политическата система. Невъзможността за решение на рецесиите ще докара до поддръжка за русофилски партии, които в интервали на рецесия се издигат, събират поддръжка ", акцентира политологът.

Георги Проданов също е на мнение, че избори в този миг не са удачни.

" Ако допуснем избори в този миг, след изгонването на тези 70 индивида от съветското посолство, идващите избори ще бъдат в посока вълна от финансиране на " Възраждане " и други проруски партии, нарушавания в изборния развой. Ще ни вкара в парламентарна и политическа рецесия. В момента нови избори - това е безсрамен хазарт ", предвижда Проданов.

Той е оптимист за удържането на болшинството до решаваненто на проблемите в енергетиката, в областта на опазването на здравето на прага на нова Ковид вълна. Светлин Тачев предвижда предварителни избори, тъй като не вижда опция за устойчиво болшинство, което да действа обикновено за интервал от 6-9 месеца.

" Вероятно ни чака нов фрагментиран парламент с неспособност за образуване на болшинство. Това може да ни вкара в нова серпантина от избори, сходно нещо ще бъде деструктивно за стопанската система и за политиката, удар по народна власт ", сподели Тачев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР