Хартиената трудова книжка ще бъде заменена от свой дигитален вариант

...
Хартиената трудова книжка ще бъде заменена от свой дигитален вариант
Коментари Харесай

Хартиената трудова книжка отива в историята

Хартиената трудова брошура ще бъде сменена от собствен цифров вид до 2026 година Тояа заяви депутатът от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Божидар Божанов, представен от Българска телеграфна агенция.

Идеята за дигитализацията за трудовата биография на българските жители ще се осъществя посредством промени в Кодекса на труда, като хартиената брошура ще бъде сменена с обединен електронен трудов запис, който да е част от регистъра на заетостта към Национална организация за приходите (НАП).

Първата крачка към това беше направено в края на май, когато депутатите в Народното събрание гласоподаваха и одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда. Очаква се той да бъде прегледан на второ четене в комисия и по-късно в пленарна зала през есента, откакто народните представители възобновят работа след лятната си отмора.

Божанов показва, че работната група към този момент е разписала по-детайлни текстове в частта с отпадането на трудовата брошура, тъй че да се покрият всички случаи, с цел да не губят хората правата си.

По думите му, България е една от последните страни, в които има хартиена трудова брошура и стъпката е нужна, защото загубата на хартиения документ основава проблеми при пенсиониране. Трудовата брошура обаче ще се употребява за доказване на стаж преди 1997 година, тъй като данните от този интервал ги няма на никое място другаде, изясни депутатът от ПП-ДБ.

Промяната се чака да влезе в действие до 1 септември 2026 година С нея ще се наложи единният електронен трудов запис, който е разказан като " цялост от електронни документи и формален източник на данни и условия, свързани с трудовата активност на служащия ". Всеки чиновник ще има право на достъп до него и той ще е привързан с регистъра на заетостта, който се води в Национална агенция за приходите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР