Хаосът с парите за пътищата ПолитикаКабинетът Петков“ е прехвърлил без

...
Хаосът с парите за пътищата ПолитикаКабинетът Петков“ е прехвърлил без
Коментари Харесай

„За да не се губи темпо“: Кабинетът дава 776 млн. лв. за ремонт и строителство на пътища

Хаосът с парите за пътищата ПолитикаКабинетът „ Петков “ е трансферирал без право отговорността за пътищата на НСИнфраструктураКС анулира решението на предходния парламент за парите на строителите
Министерският съвет обезпечи малко над 776 млн. лева за поддръжката и строителството на нови пътища в България. Това бе обявено от районния министър Иван Шишков, който даде брифинг след днешното съвещание на кабинета.

За зимното поддържане за месеците януари и февруари са обезпечени 158 млн. лева

Други 150 млн. лева кабинетът е заделил за огромните и значими инфраструктурни обекти. С тях ще се разплати към този момент приключеният и въведен в употреба сектор от „ Хемус “ сред Буховци и Белокопитово. Ще се разплатят действия за 7-километров лот от скоростния път „ Видин – Ботевград “, като министърът съобщи, че той ще бъде пуснат за придвижване в границите на 3 месеца.

Осигурени са и средства за свлачищата на „ Струма “ при тунел „ Железница “. Шишков подсети, че те са открити още през 2020 година, към този момент има подготвен план за укрепването им, а с „ финансирането ще дадем опция след 3 месеца да се пусне придвижването в едната посока от Гърция към София “.

Освен това има планувани пари и за автомагистрала „ Европа “, като министърът разяснява, че „ най-вероятно ще се пусне секторът до Калотина “.

За всички тези обекти страната обезпечава средства при започване на годината, с цел да не се губи движение и да се завършат, с цел да се употребяват от жителите “, разяснява Шишков.

Други 438 млн. лева са обезпечени за разплащания към пътните компании по остарели възлагания за интервала 2020 – 2021 година Припомняме, че тематиката с тези отговорности бе много гореща през последната година, защото в действителност по договорите за настоящи поправки са осъществявани съществени. Част от тях бяха оповестени като „ противозаконни “ от кабинета „ Петков “. Заради митингите на компаниите 47-ото Народно заседание гласоподава част от парите да се изплатят (около 550 млн. лева.), а другите трябваше да минават през инспекции на комисии. По-късно Конституционният съд разгласи, че разплащането на парите не е било в пълномощията на Народното събрание. 

Не бяха обезпечени финанси за тях и това сътвори напрежение сред страната и пътния бранш “, подсети през днешния ден Шишков.

Той съобщи, че с обезпечените средства ще бъдат платени единствено потвърдени настоящи поправки. Министърът упрекна Народното събрание, че не е поискало да одобри решение за главните поправки.

То (Народното събрание) не пожела да регламентира строителството и нанесе вреда върху строителния отрасъл “, съобщи Шишков.

Припомняме, че кабинетът бе внесъл промени в Закона за устройство на територията, които трябваше да създадат противозаконното строителство търпимо. Законопроектът обаче не срещна поддръжка, защото депутатите разясниха, че досега няма издадени актове. Тогава министърът се закани да стартира да ги издава. Въпреки това при разискването на измененията в Регионална комисия ръководителят на Камара " Пътища " Стефан Чайков съобщи, че това не е решение на казуса. 

Не е ясно и на какво съображение кабинетът ще заплаща с тазгодишен бюджет остарели отговорности от преди две години. 

Отчетът на средствата, които ще се харчат, идва откакто във вторник депутатите на ГЕРБ желаеха инспекция на разплатените средства през последните месеци, както и самостоятелни лаборатории да ревизират качеството на осъществените поправки през последните две години.

Шишков разяснява, че възлаганията са правени в интервала 2020  – 2021 година, т.е. това са поправки,възлагани по времето на ГЕРБ. Всичко, което е възлагано в границите на предходната година, е дело на предходния постоянен кабинет.

Може би имаме няколко възлагания от настоящия длъжностен кабинет, ще направя изследване “, съобщи пред медии министърът.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинИван Шишков настоящи поправки ново строителство автомагистрали Министерство на районното развиване и благоустройството пари за пътища ПоследниНай-четениИнфраструктура 56 „ За да не се губи движение “: Кабинетът дава 776 млн. лева за ремонт и строителство на пътища Финанси 112 Банките в България завоюваха рекордните 2.1 милиарда лева през 2022 година Личности 72 Гаутам Адани към този момент не е най-богатият в Азия Бюджет и финанси 124 Раздутите разноски свиха януарския бюджетен остатък Индустрии 148 Военната машина на Путин избавя съветската промишленост Политика 1276 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Политика 316 Европейски Съюз прави проект по какъв начин да отговори на американския Закон за инфлацията Компании 552 Tesco ще редуцира над 2000 мениджърски позиции Бюджет и финанси 728 „ По-бедна и изостанала “: Как Брекзит повлия на английската стопанска система? Туризъм 340 Турбулентната 2022 година изстреля туризма в Турция до връх Компании 14945 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Накратко 13689 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Бюджет и финанси 5454 Германия даде знак, че навлиза в криза Телекомуникации 5178 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Индустрии 4526 Здрави животни за крепко човечество Енергетика 3413 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3122 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 2516 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Бюджет и финанси 2087 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Финанси 1640 Основната рента в България скача за пети следващ месец Всички новини11:54 Личности 56 Гаутам Адани към този момент не е най-богатият в АзияОще от ИнфраструктураВиж всичкиШишков се закани към този момент да издава актове за нелегално строителство Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР