Халуми или Халлуми представлява традиционно сирене, което се произвежда от

...
Халуми или Халлуми представлява традиционно сирене, което се произвежда от
Коментари Харесай

Халуми

Халуми или Халлуми съставлява обичайно сирене, което се създава от козе или овче мляко, а в някои случаи се прибавя и краве мляко. Халуми се създава в Кипър, а през 1999 година страната съумява да получи публично самопризнание на халуми като народен артикул с изключителни права върху наименованието халуми.

Халуми се прави от най-висококачествените млека и има неповторим усет. Има слоеста консистенция и прилича сиренето моцарела. Неслучайно е наречено кипърската моцарела, само че спрямо нея халуми има по-силен мирис и е по-солено. Традиционното халуми се прави на полукръгли пити, които са с тегло сред 220-270 г.

Халуми от епохи е най-важният и известен млечен артикул, който се създава в Кипър. През годините се е правело в селските региони по една и съща обичайната технология и съставки, като по този метод и до ден сегашен се запазили неповторимите характерности на сиренето и високото качество, с помощта на което халуми се радва на международна известност.

Състав на халуми

В 100 г халуми се съдържат 1.8 г въглехидрати, 26 г мазнини, 22 г белтъчини, а калоричността е 322 ккал.

Производство на домашно халуми

 Домашно халуми

Ако желаете да си извършите халуми у дома, ще ви трябват три съществени продукта: 8 л козе мляко, 1 ч.л. дестилирана вода и 2 ч.л. сирище.

Начин на подготвяне: Сипете млякото в задоволително огромна тенджера и я пъхнете в друга тенджера, която е цялостна с вода до равнището на млякото в първата тенджера. Загрейте млякото до 29 °C, като разбърквате понякога. Изключете котлона, тъй като от остатъчната температура млякото би трябвало да доближи до 32 °C. За да следите температурата, би трябвало да работите с термометър.

Извадете тенджерата с млякото и сипете в нея дестилираната вода и сирището. Разбъркайте и оставете млякото да престои към 45 минути. Вече оформилата се маса се разрязва с нож на кубчета.

Върнете тенджерата на котлона, само че още веднъж в другата тенджера с водата. Загрейте този път до 36 °C, като непрекъснато разбърквате леко. Отново извадете тенджерата с млякото и оставете сиренето да си почине 5 минути. След това го прецедете през марля в различен съд. Увийте сиренето в марлята, само че отделилата се суроватка запазете.

Прехвърлете сиренето в преса за сирене, сложете капака на пресата и затиснете с тежък предмет. Оставете сиренето да се отцежда по този начин към 1 час. Извадете от пресата и го нарежете на части. Загрейте суроватката, която запазихте, изключете котлона и пуснете нарязаното халуми вътре. Оставете го да престои 15 минути.

Пригответе саламура от 4 ч.ч. вода, ½ ч.ч. сол и 2 ч.ч. суроватка, разбъркайте добре. Извадете сиренето, прегънете всяко парче на две и го поставете в съд, с горепосочената саламура. Оставете го да престои по този начин няколко дни, след което можете да се насладите на невероятния му усет.

В обичайните предписания в Кипър халуми се увива в ментови листа и се оставя да отлежи, тъй като по този начин придобива още по мощен и солен усет, става по-вкусно и изсъхнало.

Избор и предпазване на халуми

 Халуми на грил

Онези, които нямат предпочитание да си подготвят халуми у дома, могат да си го закупят от по-големите хранителни вериги. Халуми може да се съхранява в личните си сокове, замразено до -18 градуса в продължение на цяла година. Ценните си качества резервира до 2 месеца, съхраняването при температура под 4 градуса.

Готвене на халуми

Халуми е ужасно сирене, което може да се употребява и подготвя по доста разнообразни способи. Подходящо е за запичане на грил тиган или в гореща фурна, тъй като, за разлика от множеството други сирена, халуми има висока точка на размразяване и не се разтопява на мощен огън, а се запича извънредно прелестно.

Може да се запържва в олио като предястие, изпържено с яйца и бекон за закуска, за пълнене на равиоли. Гръцкото сирене се употребява за изработка на пайове и пици, сандвичи и разнородни закуски. Сиренето доста си отива и поднесено с плодове – смокини, грозде, любеница и пъпеш.

Много вкусно се получава халуми с мед и орехи, а пърженото може да се сервира с разнообразни зеленчуци, месо и морски блага. Естествено халуми се употребява и без да е обработено термично.

Ще ви предложим страхотна рецепта за халуми на скара.

 Салата с халуми

Необходими артикули: 225 г халуми, босилек, мента, зехтин

Начин на подготвяне: Нарежете халумито на тънки филийки и загрейте грил тиган, който се намазва със зехтин. Сложете сиренето и след няколко минути го обърнете, с цел да може да се запече и от другата страна. Подредете го в паница, поръсете с подправките и сервирайте със салата.

За идната доста лесна рецепта с халуми ще са ви нужни 400 г от сиренето, 1 лимон и 1 с.л. масло. Нарежете сиренето на резени, а маслото разтопете на тиган. Запържете халумито до златисто от двете страни. Напръскайте го с лимонен сок и се поръсва с настъргана на ситно ренде кора. Сервирайте незабавно.

Халуми е универсално сирене, което може да се подготвя по разнообразни способи, а поради своят необикновен усет и редица здравословни изгоди, то има почетно място в така наречен Средиземноморска диета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР