Халки е малък гръцки остров с около 250 жители. Намира

...
Халки е малък гръцки остров с около 250 жители. Намира
Коментари Харесай

Соларни панели променят живота на малкия гръцки остров Халки

Халки е дребен гръцки остров с към 250 поданици. Намира се в сърцето на Егейско море и тук към този момент е стартиран планът Gr Eco Islands. В рамките на плана през 2021 година беше основана енергийна общественост с единствената цел да се насърчи обществената и солидарната стопанска система. Няколко френски и гръцки сдружения вложиха в инфраструктурата на плана.

Соларен парк създава 1,8 гигавата електричество за година.

 
Изчислено е, че планът ще понижи излъчванията на въглероден диоксид с 2576 тона, което се равнява на излъчванията на 617 стандартни автомобила. В същото време са спестени 260 хиляди евро от производството на зелена сила, което е задоволително за покриване на разноските на повече от 200 фамилии на острова.
Василис Зафирополус, представител на Akuo

Днес битовите сметки в Халки са нула евро, а доста дребни бизнеси, като този магазин в пристанището, въздъхват с облекчение.

 
Последната ми сметка беше 1500 евро. Става въпрос за огромна разлика. Преди това сметките ми бяха от по 8 хиляди евро.
Ламброс

Проектът също по този начин дава опция за гратис електрозахранване на колите на острова. Мрежата 5G също е включена в проекта, което разрешава онлайн медицински услуги и онлайн обучение, което доста усъвършенства качеството на живот на локалното население. Ежедневието на Халки в този момент е образец за подражателство за доста други гръцки острови, както удостоверява кметът Евангелос Фрагакакис.

" Гръцкото държавно управление взима Халки за образец. Островът е получил финансиране от Европейския съюз, с цел да трансферира концепцията GR EKO на другите гръцки острови. Ако не ме лъже паметта, сумата възлиза на към един милиард евро “, споделя той.

Тази дребна общественост в Южна Европа на драго сърце споделя личния си опит, само че и изслушва други, които може да обогатят този съюз сред енергийната народна власт и новите технологии.

Кметът на Халки разкрива, че чака идването на огромна делегация от Южна Корея, подготвена да приложи тази идея на хилядите си острови. А е добре известно, че великите хрумвания не познават граници.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР