Хакле (Hakle) е име, познато на всяко домакинство в Германия

...
Хакле (Hakle) е име, познато на всяко домакинство в Германия
Коментари Харесай

Енергиен шок: Тайфун от фалити в Германия

" Хакле " (Hakle) е име, познато на всяко домакинство в Германия от 1928 година Но основаният в Дюселдорф производител на тоалетна хартия неотдавна беше заставен да подаде заявление за банкрут заради внезапното повишаване на цените на газа, оповестява Ройтерс.

Компании, които се нуждаят от доста сила за производството си, като " Хакле ", са изключително уязвими, откакто съветските газови доставки бяха съществено съкратени в резултат на съветската военна инвазия в Украйна.

" За напълно малко време цените на тока и газа скочиха до такива стойности, че към този момент не можем да прехвърляме разликата на потребителите ", споделя Карен Юнг, началник на отдела за маркетинг в " Хакле ", представена от Ройтерс.

Броят на банкрутите, като този на " Хакле ", скочи през август и нагнети страхове, че вълна от банкрути може да залее най-голямата европейска стопанска система като следващата последица от съветската енергийна война против Европа.

Тежкото състояние на фирмите ускорява натиска против държавното управление на  канцлера Олаф Шолц, което се пробва да отбрани бизнеса и потребителите от високите сметки за газ и ток, съчетани с инфлация, задаваща се криза и предстоящ дефицит на сила през зимата.

През август растежът на цените на силата в Германия на годишна основа беше 139 на 100, съгласно последните данни.

Министърът на стопанската система Роберт Хабек неотдавна провокира съществено неодобрение с думите си, че фирмите няма безусловно да банкрутират даже и клиентите да спрат да купуват стоките им. В опит да отбрани позициите си властта в Берлин отвори касата и стартира обилно да харчи, с цел да поддържа закъсалите компании.

Но " Хакле желае по-специална отбрана за фирмите от нейния диаметър - междинните, постоянно фамилни компании, които са основният мотор на немската стопанска система. " Разбира се, че е значимо да се следи " здравето " на доста огромните, редовно значими компании и да се търсят и намират решения за тях ", споделя Юнг. " Но огромна част от работните места в Германия се основават от средноголемите компании. И тъкмо тук би трябвало да се търсят решения, с цел да имат тези компании бъдеще ".

В отговор на сходни опасения Хабек даде обещание поддръжка и за по-малките компании, а министърът на правораздаването Марко Бушман разкри проекти за разхлабване на разпоредбите за банкрутите, с цел да могат компаниите да оцелеят макар големите разноски за сила.

През август фалит оповестиха 718 немски сдружения, което е с 26 на 100 повече от същия интервал на предходната година, по данни на икономическия институт И Ве Ха (IWH). Експертите му чака процентът да се резервира в сходни рамки през септември и да се повиши до 33 на 100 през октомври. " След дълъг интервал на ниски равнища на несъстоятелност към този момент следим противоположната наклонност ", споделя Щефан Мюлер от IWH.

Федерацията на немската промишленост (BDI) неотдавна предизвести, че се задава дълбока криза. Проучване на организацията измежду 593 компании демонстрира, че една трета от тях се опасяват за съществуването си поради високите енергийни цени. През февруари опасяващите се за бъдещето си бизнеси са били 23 на 100.

Асоциацията на локалните комунални компании (VKU) се причисли към предупредителните гласове и посочи, че доста дребни локални компании са застрашени от банкрут заради високите цени на силата и невъзможността на доста консуматори да си заплащат сметките.

Председателят на Асоциацията на химическата промишленост (VCI) сподели през вчерашния ден, че покачващите се цени на силата са " обезпокоителен сигнал " за Германия като място за правене на бизнес. " Крачката от водеща индустриална нация в света до промишлен музей в никакъв случай не е била по-малка от в този момент ", уточни Волфганг Гросе Ентруп.

Проучване измежду водещите кредитни институции, извършено през август, сподели, че неприятните заеми в страната ще набъбнат до 37,6 милиарда евро през 2023 година по отношение на 31,9 милиарда през 2022 година

" Нашите корпоративни клиенти не се сблъскаха с вълна от банкрути по време на пандемията ", заяви на банкова конференция при започване на месеца президентът на Асоциацията на немските спестовни банки (DSGV) Хелмут Шлевис. " Сега обаче това не може да бъде изключено, единствено размерът към момента не може да бъде тъкмо избран ".

Според Кристоф Шаласт, професор в Университета по финанси и мениджмънт във Франкфурт, по време на пандемията не е имало съществено нарастване на неприятните заеми, защото фирмите са се възползвали от стратегиите за държавна поддръжка. " Сега обаче обстановката наподобява друга и включва редица други фактори като високата инфлация, нарушените вериги на доставки, войната в Украйна и повишаващите се лихви ", споделя той.

Експерти от индустрията въпреки всичко предизвестяват да не се вършат преждевременно неверни заключения от покачвания брой банкрути. Броят им в този момент може да наподобява сериозен, защото по време на пандемията беше изкуствено подтиснат, тъй като страната заливаше закъсалите компании с помощи и анулира законодателството, задължаващо ги да подават молби за неплатежоспособност.

На този стадий броят на банкрутите е надалеч по-нисък от този в избрани други интервали. През 2021 година за били подадени 14 000 молби за оповестяване на неплатежоспособност, което е много под подадените 32 687 в разгара на световната финансова рецесия през 2009 година или 39 320 през 2003 година, демонстрират публични данни.

Макар и неприятните заеми да се чака да порастват, специалисти са на мнение, че настроението във финансовия бранш към този момент е релативно положително. " Банките са наясно с тревожните сигнали, само че към момента са в доста добра позиция ", споделя Юрген Зондер, президент на Федералната асоциация за закупуване и обслужване на заеми (BKS). " Те разчитат, че страната ще се намеси в точния момент, с цел да предотврати вълна от банкрути ".

Експертът по преструктуриране на компании Лукас Фльотер показва, че държавното управление не би трябвало да се пробва да отбрани фирмите като им даде наготово средствата на данъкоплатците, в случай че техните бизнес модели са фундаментално нездрави. " Енергийната рецесия слага под въпрос бизнес моделите на доста компании ", споделя той.

Той приветства решението на Бушман да разхлаби разпоредбите за оповестяване на неплатежоспособност, само че прибавя, че цялостната им анулация би било сериозна неточност. " Това няма да успокои нещата, няма да помогне. В някой миг още веднъж би трябвало да се стигне до конкуренция ", споделя Фльотер.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР