Хакерска атака засегна най-малко 50 милиона профила във Фейсбук, съобщиха

...
Хакерска атака засегна най-малко 50 милиона профила във Фейсбук, съобщиха
Коментари Харесай

Експерти съветват как да сме по-сигурни след пробива в сигурността на Фейсбук

Хакерска офанзива засегна минимум 50 милиона профила във Facebook, оповестиха от обществената мрежа. Основателят ѝ Марк Зукърбърг към този момент разгласи, че казусът е отхвърлен и са взети защитни ограничения. Според български IT специалисти обаче засегнатите евентуално са доста повече. Трябва ли да сменим паролите и по какъв начин да разберем дали злоупотребяват с персоналните ни данни - в репортажа на Тихомир Игнатов.

Експертите са безапелационни, че до този миг това е най-големият пробив в сигурността на Facebook, оповестяван обществено. Проблемът е открит на 25 септември. Специалистите откриват недостатъци във функционалността " View as ", която разрешава да забележим профила си през очите на други консуматори. Услугата е въведена, с цел да може по-лесно да проверим каква информация споделяме за себе си в обществената мрежа.
Христо Ласков, IT експерт: Първият симптом да разберем, че сме жертва, е в случай че се постанова отновo да вкарваме потребителско име и ключова дума. Освен това през вчерашния ден от Facebook оповестиха, че на стената на всеки един от засегнатите ще излиза известие какво тъкмо се е случило.
Според IT специалисти открадната онлайн еднаквост може да се употребява за разпространяване на подправени известия, фишинг офанзиви и не на последно място злоупотреби с профили, които са свързани с Facebook, като да вземем за пример Инстаграм, или пък платформи за резервации.
Христо Ласков, IT експерт: Преглеждате листата със обвързваните уеб сайтове и приложения, в случай че видите някое, което не познавате, просто забранявате достъпа на този уебсайт или приложение до вашия профил.
Експертите поучават още да проверим профила си за непознати известия, както и листата с другари дали се е нараснал. В секцията сигурност също по този начин може да бъде тествано на кои местоположения е употребен. Най-голяма отбрана обезпечава двуфакторната оторизация.
Христо Ласков, IT експерт: Facebook разрешава на всеки един консуматор да вкарва с изключение на потребителско име и ключова дума, да се разпознава в мрежата посредством въвеждането на код, който се получава на доверено устройство на самия консуматор. Този код е еднократен. Практически е съвсем невероятно да бъде отгатнат.
За по-голяма сигурност в мрежата, специалистите поучават промяна на паролата всеки месец и потреблението на не по-малко от 12 признака.

Тепърва ще се обяснява дали и до каква степен е злоупотребено с сензитивна информация. На този декор създателят на обществената мрежа Марк Зукърбърг твърди, че казусът е отхвърлен.
Девант Даймънд: В момента доверието ми във Facebook е допустимо най-ниско!Джордж Линарес: Това ме прави доста деликатен - какво давам отговор, къде натискам. Трябва доста да се внимава!
Според IT експерти след края на следствието по случая броят на евентуалните жертви може да доближи 90 милиона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР