Гватемалци се събират от името на новоизбрания президент, демонстрирайки воля за защита на демокрацията

...
Протести на хиляди гватемалци тази седмица в подкрепа на новоизбрания
Коментари Харесай

Протести на хиляди гватемалци тази седмица в подкрепа на новоизбрания президент Бернардо Аревало предполагат, че усилията на някои служители, за да провалят неговото президентство, събудиха нова воля сред много граждани за защита на демокрацията

BySONIA PÉREZ D. Associated Press и CHRISTOPHER SHERMAN Associated Press 21 септември 2023 г., 12:08 ч. Избори, само 48% от анкетираните казаха, че демокрацията е най-добрата форма на управление, което нарежда Гватемала на последно място в региона, според все още непубликувани данни, споделени от изследователи от лабораторията LAPOP на университета Вандербилт, която провежда проучванията на AmericasBarometer.

55-годишната Сандра Пас марширува през столицата, развявайки знамето на Гватемала в понеделник.

„Тук съм в подкрепа на нашия нов президент демокрация, за да може да върши работата си без корупция“, каза Пас, който живее в покрайнините на Гватемала Сити. „Дойдох в столицата, имам артрит, болезнено е да ходя, но съм тук и го подкрепям.“

Рейчъл Шварц, асистент по международни и регионални изследвания в Университета на Оклахома, която беше изследователски филиал и експерт от Гватемала в проучването AmericasBarometer, каза, че въпреки че данните от проучването са били събрани преди изборите, това, което е видяла оттогава, предполага, че бурният изборен процес е ударил струна.

„Мисля, че въз основа на това, което видях по улиците и на Plaza de la Constitucion и в социалните медии, мисля, че този процес мобилизира хората “, каза Шварц, който беше в Гватемала за първия кръг от гласуването през юни.

Тя каза, че възприятията на гватемалците за демокрация са много преплетени с техните възприятия за корупция.

Около 76% от анкетираните гватемалци казаха, че повече от половината или всички политици в страната са замесени в корупция, най-високото ниво, регистрирано някога в страната, и изостава само от Еквадор и Перу тази година.

След това дойде Аревало, последният антикорупционен кандидат в надпреварата. Кампанията му отекна сред избирателите, особено сред младите избиратели, когато се противопостави на бившата първа дама Сандра Торес, която беше свързана с властта, на балотажа на 20 август.

Централна цел на протестите тази седмица беше главният прокурор Консуело Порас. В понеделник протестиращите извикаха: „Подайте оставка, Консуело!“

Доверието на гватемалците в офиса на главния прокурор постоянно намалява, откакто достигна връхна точка през 2017 г., а тази година регистрира 42 %, според проучванията на AmericasBarometer.

Порас пое поста главен прокурор през 2018 г. и през 2021 г. беше санкциониран от правителството на САЩ за това, че е недемократичен актьор и подкопава разследвания за корупция. Тя отрече каквото и да е нарушение.

Офисът на Порас води текущи разследвания на начина, по който Seed Movement на Arévalo е събрало необходимите подписи за регистрацията си години по-рано, както и на обвинения на измама в изборите, които според независими наблюдатели са необосновани.

Аревало е сред онези, които вярват, че демокрацията в страната е на нестабилна основа, но той вижда, че промяна след изборите. Сега повече хора „залагат на демокрацията“, каза Аревало в скорошно интервю за Асошиейтед прес.

„Защото по някакъв начин тази корумпирана държава, която имаме живее с авторитарни правителствени практики (скрити) под формата на демократични институции и хората започват да виждат, че това не води до никъде“, каза той.

__

Шърман съобщи от Мексико Сити.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР