Гватемалският президент Алехандро Яматеи внесе предложение в Конгреса драстично да

...
Гватемалският президент Алехандро Яматеи внесе предложение в Конгреса драстично да
Коментари Харесай

Гватемалският президент поиска до 30 г. затвор за каналджиите на мигранти

Гватемалският президент Алехандро Яматеи внесе предложение в Конгреса фрапантно да се завишат наказванията за каналджиите на мигранти, в това число с присъди до 30 години затвор за най-тежките извършители, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Яматеи предложи наказванията за каналджиите, известни в Гватемала като "койоти ", да бъдат увеличени от сегашните сред две и пет години затвор на сред 10 и 30.

"Потвърждавам уговорката на държавното управление за по-строги присъди за койотите и трафикантите ", сподели президентът в тирада в Конгреса и добави, че Съединени американски щати би трябвало да екстрадират каналджиите.

От доста години Гватемала е една от основните директни точки по пътя на миграцията на небогати хора от централноамериканските страни, в това число гватемалци, искащи да отидат в Щатите. Те се насочат на рисковото пътешестване в търсене на по-добър живот в Съединени американски щати, което с изключение на през Гватемала и минава и през прекосяването на цялата територия на Мексико.

Но гватемалските управляващи се пробваха да подхващат строги ограничения против каналджийските групи, откакто десетки мигранти починаха при съществени катастрофи, свързани с препълнени транспортни средства или в ръцете на незаконни банди.

Предложението на Яматеи планува, че в случай че каналджиите транспортират малолетни, бременни дами или мигранти, подложени на нечовешко отношение, наказванията може да бъдат още по-високи.

Президентът разгласи това откакто единствено преди броени седмици 55 най-вече гватемалски мигранти починаха при катурване на препълнен камион в Южно Мексико.

Гватемалският държавен глава дефинира прокарването на промяната като незабавен въпрос за страната. Но измененията първо би трябвало да бъдат дебатирани и да получат поддръжката на най-малко две трети от депутатите в 160-местния Конгрес.

Смята се, че законопроектът има съществени шансове да бъде признат, защото ръководещата партия може да си обезпечи нужните гласове посредством съюзи и от симпатизиращи на предлагането депутати от другите парламентарните групи.

Вчера гватемалските управляващи оповестиха, че наблюдават още един вероятен мигрантски кортеж, който може да замине от Хондурас през уикенда и да се опита да мине през Гватемала. /Владимир Сахатчиев/
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР