Грузия може да стане един от световно признатите производители на

...
Грузия може да стане един от световно признатите производители на
Коментари Харесай

Страната, която иска да конкурира Гърция при производството на маслини и зехтин

Грузия може да стане един от международно приетите производители на маслини, счита Георгий Сванидзе, почетен президент на Международния съвет за маслини. Грузия е дребна страна, някогашна руска република.

" Изненадахме феновете на маслините в целия свят - открихме такива нови аромати в грузинските маслини, които не са съществували в никоя друга страна преди ", споделя Сванидзе пред грузинското радио " Палитра ".

По думите му, за последните 10 години в Грузия са засадени повече от милион маслинови дръвчета. Първият разсад е от Турция, една партида е докарана от Гетсиманските градини (Израел), в този момент се внасят от Испания и Мароко, като към този момент е почнало производството на локален разсад.

В Грузия разсадът от маслини се вкоренява най-добре в регионите Кахетия и Имеретия. Освен това, маслините се разграничават по усет и мирис, даже когато се съпоставят сред тези два района.

Сванидзе също по този начин твърди, че получаваният от локалните маслини грузински зехтин, към този момент е измежду четирите най-хубави в света - след Гърция, Италия и Испания. Обемите на произвеждане на грузински зехтин към момента не са огромни, само че секторът разчита на вложения в тази перспективна област.
 Грузия стана най-големият експортьор на вино за Русия
Малката страна, която стана най-големият експортьор на вино за Русия

Тя изпревари с малко Италия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР