Групата за бързо реагиране към РИОСВ-Смолян провери в неделя първите

...
Групата за бързо реагиране към РИОСВ-Смолян провери в неделя първите
Коментари Харесай

Мечки се събудиха от зимен сън и нападнаха овце, крава и конче в Смолянско


Групата за бързо реагиране към РИОСВ-Смолян ревизира в неделя първите за годината сигнали за вреди от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин и село Чокманово.

При оглед в околност " Краево " край Триград са открити две овце и една крава. По-късно денем е тестван сигнал в село Чокманово, където е открито нахлуване над едно конче.

И при двете установени вреди, наоколо до местата на нахлуване са открити следи от предпазения тип.

В понеделник е записана още една вреда, при която в околност " Мангърова барчина ", в землището на село Змеица, община Доспат, собственичката на стадо от 42 овце установи неналичието на две от тях .

За записаните вреди РИОСВ-Смолян ще изготви предложение за обезщетение на притежателите.

През този интервал на годината нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на неналичието на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата, предизвестяват обаче специалистите. За недопускане на набези от мечки над селскостопанско имущество, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян приканва стопаните да засилят превантивните ограничения по запазване на животни и пчелини. Пашата би трябвало да се прави с овчар и кучета , нощуването на животните да е в солидни икономически здания, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР