Групата на седемте най-богати страни в света, известна като Г-7,

...
Групата на седемте най-богати страни в света, известна като Г-7,
Коментари Харесай

Страните от Г-7 се съгласиха да ограничат зависимостта си от руски енергийни продукти



Групата на седемте най-богати страни в света, известна като Г-7, се съгласи да ограничи зависимостта си от съветски енергийни артикули, съобщи в четвъртък японският министър на стопанската система, търговията и промишлеността Коичи Хагиуда, съобщи Ройтерс.

Говорейки пред кореспонденти след срещата на министрите на енергетиката на страните от Г-7, Хагиуда означи, че " ще бъде мъчно незабавно да се промени курсът в тази област, само че всички участници в срещата се съгласиха да се стремят към ограничение на зависимостта от съветски енергийни артикули в бъдеще ".

Русия е главен експортьор на газ, в това число за европейски страни. Освен това е петият по величина снабдител на полутечен природен газ за бедна на запаси страна като Япония.

Той и другите енергийни министри от Г-7 са се съгласили с нуждата от бърза диверсификация на енергийните източници, в това число потреблението на нуклеарна сила.

" Няколко страни показаха нуждата бързо да понижат зависимостта си от съветската сила “, уточни Хагиуда след срещата. Индустриализираните страни от Г-7 ще преоценят успеваемостта на нуклеарната сила.

Повечето от нуклеарните реактори в Япония бяха затворени след нуклеарната злополука във Фукушима преди 11 години, като в този момент работят единствено шест спрямо 54 преди този момент.

Хагиуда обаче не сподели дали Япония ще се причисли към ембаргото върху съветския нефт.

Срещата на енергийните министри от Г-7 се състоя, откакто Съединени американски щати взеха решение да забранят целия импорт на нефт и газ от Русия поради нашествието в Украйна. Обединеното кралство също по този начин показа проекти за последователно унищожаване на същия съветски импорт през 2022 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР