Групата на Обнови Европа в Европейския парламент прие ключова декларация

...
Групата на Обнови Европа в Европейския парламент прие ключова декларация
Коментари Харесай

Либералите в ЕП натискат Австрия да пусне България в Шенген

Групата на " Обнови Европа " в Европейския парламент одобри основна декларация в поддръжка на България и Румъния по пътя им към Шенген .

Решението беше взето по време на съвещание на групата в автрийската столица Виена.

В признатия документ се показва, че през 2011 година България и Румъния сполучливо са приключили процеса на оценка по Шенген и са изпълнили всички правни и оперативни условия за използването на достиженията на правото от Шенген във всички области.

Изтъква се, че това е било реализирано със обилни вложения от национални фондове и фондове на Европейски Съюз в продължение на повече от десетилетие и е било прието в границите на целия развой на партньорска оценка и инспекция по Шенген.

" Европейският парламент, Европейската комисия и преобладаващото болшинство от страните членки предоставяха ясни и многократни послания, че България и Румъния принадлежат към Шенген от техническа и правна позиция ", акцентират либералите.
 Словения желае България в Шенген
Словения желае България в Шенген

Любляна за следващ път препотвърди поддръжката си за страната ни

Те декларират, че преимуществото на свободното придвижване в границите на Шенген е отказано на румънските и българските жители без основателна причина или пояснение.

" Подобна дискриминация съществено подкопава отношението по отношение на Европейски Съюз измежду жителите на двете страни, месеци преди европейските избори, като в същото време нанася обилни вреди на бизнеса в България и Румъния ", предизвестява се в декларацията.

Според " Обнови Европа " политическото решение за пълноправно участие в Шенгенското пространство не би трябвало да бъде въпрос на привилегия, а на развой, предпоставящ предвидимост и изясненост.

Групата показва дълбокото си страдание за продължаващото несъгласие на Австрия , което съгласно нея няма правна аргументация, и акцентира, че то понижава политическото доверие в Европейски Съюз по отношение на неговите жители.
 Шенген е доверие и Мария Габриел работи за него
Шенген е доверие и Мария Габриел работи за него

Относно ЦИК, съгласно нея няма риск за каквато и да е интервенция

Необоснованата и безпочвена позиция на австрийското държавно управление се употребява от антиевропейската агитация, в това число съветската агитация, в ущърб на политическите цели на Европейски Съюз, безапелационни са от " Обнови Европа ".

Те допълват, че това решение подкопава и потенциала на Европейски Съюз да предизвиква своите полезности и положително ръководство в други страни отвън Съюза, в това число в страните в развой на присъединение.

" Обнови Европа " приканва Европейската национална партия (ЕНП) да предприеме законови ограничения по отношение на водещата политическа партия в австрийското държавно управление, виновна за това състояние.

Тя приканва австрийското държавно управление да анулира ветото си  незабавно и да разреши на Румъния и България да се причислят към Шенген.
 Европарламентът още веднъж изиска България в Шенген до края на годината
Европарламентът още веднъж изиска България в Шенген до края на годината

Настоява Европейска комисия да обмисли финансови обезщетения за забавянето
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР