Групата на мелничарската и хлебопекарната промишленост в Република Северна Македония

...
Групата на мелничарската и хлебопекарната промишленост в Република Северна Македония
Коментари Харесай

Хлебопекари в РСМ обмислят съдебни дела срещу решението на правителството за заврамянанто на цените

Групата на мелничарската и хлебопекарната индустрия в Република Северна Македония е взела решение от на следващия ден да стартира да създава и доставя бял и полубял самун на замразената цена от 33 денара, само че ще води борбата си против държавното управление посредством съда, разгласи президентът на групата Горан Малишич, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му хлебопекарите са „ жертва на полуда ”, а решенията, взети от държавното управление, предизвикват големи вреди, като загубите на промишлеността на месечна база възлизат на над 1,5 милиона евро.

„ Заради наложените загуби хлебният отрасъл е заставен да поправя и понижи цените на някои типове самун, само че с цел да оцелее, би трябвало да понижи броя на чиновниците. По този метод, в случай че решението остане в действие три месеца, през това време промишлеността ще търси метод да оцелее. Ако в този момент се одобри това решение в областта на хлебопроизводството, то същото ще се случи и с останалата част от хранително-вкусовия  отрасъл ", сподели Малишич след днешната среща на членовете на Групата.

На 28 февруари държавното управление на Северна Македония взе решение за заледяване на цените на белия самун от 450 гр. на 33 денара. Това провокира недоволството на членовете на Групата на мелничарския и хлебопекарния отрасъл, които от идващия ден престанаха да създават и доставят бял и полубял самун в магазините. От през вчерашния ден е в действие и друго решение на държавното управление, с което производители и търговци се задължават да дават самун на замразените цени от 33 денара.

До 31 май, докато е в действие решението за заледяване на цените на белия самун в Северна Македония, вредите ще възлязат на над 4,5 милиона евро, са пресметнали от Групата на мелничарската и хлебопекарната индустрия. Според президента на групата Горан Малишич консултациите с адвокати демонстрират, че решенията на държавното управление са противозаконни и противоконституционни.

„ Хлебозаводите взеха решение от на следващия ден да стартират произвеждане и доставка на избрани типове самун, бял и полубял, според от опциите на всеки хлебопекарен цех, с цел да може да се отговори на упованието на потребителите, само че и да оцелее (индустрията) в интервала на неверните решения, които държавното управление постанова. През идната седмица ще стартираме интензивни съвещания за правосъдна процедура, за възобновяване на вредите, които държавното управление е предизвикало на промишлеността ”, уточни Малишич, който не даде съответен отговор на въпроса какъв брой коства един самун.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, министърът на стопанската система Крешник Бектеши и шефът на Държавната пазарна ревизия Горан Трайковски през днешния ден обиколиха един от пазарите в Скопие, с цел да видят на терен обстановката с изчезналия по рафтовете бял самун със замразена цена.

Държавната пазарна ревизия е открила съществени разстройства на вътрешния пазар в Скопие и Тетово, заради липса на бял и полубял самун.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР