Групата на ГЕРБ-СДС в СОС отклони покана за провеждане на

...
Групата на ГЕРБ-СДС в СОС отклони покана за провеждане на
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС обясни на Васил Терзиев какви са правомощията му като кмет на София

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС отклони покана за осъществяване на съвещание на Столичния общински съвет на 15.01.2024 година Те стимулират мнението си до Грети Стефанова от Демократична България.

„ На първо място, считаме че не е належащо решение на Столичния общински съвет (СОС), доколкото както е посочено и в самия " отчет " на вносител (стр. 2-3), а и във връзка въпроси в Структурата за наблюдения и докладване посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от европейския съюз в България – 2020 – „ кметът на региона не би могъл да има представителна власт за осъществяване на планове и стратегии без да са му предоставени пълномощия по реда на настоящото законодателство, като член 44, алинея 1, т. 9 от ЗМСМА дава опция кметът на общината да разпорежда осъществяването на свои функционалности на кметовете на кметствата и регионите, координира и реализира надзор за целесъобразността и законосъобразността при тяхното осъществяване “.

С други думи, не съществува нормативна спънка Кметът на Столична община независимо да разпореди осъществяването на свои функционалности по реда на цитираната норма от ЗМСМА, в това число кандидатстването по „ Процедура BG-RRP-4.023 „ ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД – стадий II “, непосредствено на кметовете на региони, без да е налице предхождащо категорично решение на СОС, което да му разпореди осъществяването на тази активност. Касае се за пълномощия на кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура, чието прехвърляне не е обусловено по никакъв метод от глоба на общинския съвет.

Второ, буди неразбиране за какво в петък вечер (12.01.2024 г.), в 17,00 ч., кметът на Столична община и неговият екип са се сетили за период за кандидатстване, който е от дълго време известно по кое време изтича. Нещо повече – кметът на Столична община персонално е водил договаряния на 10.01.2024 година с останалите политически групи в СОС без да бъде поканена тази на ГЕРБ-СДС, на които се е постигнало единодушие идната дата на първото съвещание на СОС да бъде точно 25.01.2024 година Тоест, в сряда кметът е знаел за изтичащия период за кандидатстване и все пак е договорил съвещание на 25.01.2024 година Или не е бил наясно макар че е следвало. И в двата случая е налице пропуск от екипа на кмета, което е извънредно притеснително.

Трето, обръщаме внимание, че по този начин подадения „ отчет “ в действителност не дава отговор на условията на член 69, алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Столичния общински съвет (ПОДСОС) като не съдържа план на решение според член 69, алинея 1, т. 2 ПОДСОС като безспорен атрибут на всеки въпрос за разглеждане, който се предлага на вниманието на СОС. Всъщност изпратеният на нашето внимание документ не съставлява по своята същина отчет до СОС, с изключение на по неговото заглавие, тъй като липсва неговият най-съществен детайл – какво в действителност кметът на Столична община желае да бъде решението на Столичния общински съвет. Това е жестоко нарушаване на правилника, останало неусетно от трима заместник-кметове и самия кмет на Следствен отдел към окръжна прокуратура. След като не предлага наложителния план за решение, не е ясно за какво кметът желае изключително привикване на Столичния общински съвет.

Четвърто, налице е следващ опит за основаване на изключително събитие, " рецесия " и други сходни, за да се окаже напън за образуване на изискуемото от закона болшинство, което е задача на първата политическа група и на кмета. Действително е извънредно неотложно СОС да проработи неотложно, като това е допустимо единствено чрез  зряло, съществено и отговорно отношение от страна на кмета и на политическата му група, каквото за жалост не бе демонстрирано досега. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР