Групата на 20-те водещи индустриализирани държави не успя да постигне

...
Групата на 20-те водещи индустриализирани държави не успя да постигне
Коментари Харесай

Лидерите на Г-20 с по-близки позиции за пандемията, отколкото за климата

Групата на 20-те водещи индустриализирани страни не съумя да реализира единодушие по съответни цели за климата във вчерашния първи ден от двудневната си среща в Рим, съобщи ДПА

Лидерите на Г-20 се пробваха да дефинират съответни цели за климата в подготовката за срещата на върха КОП26, която стартира през днешния ден.

В своята встъпителна тирада италианският министър председател Марио Драги прикани за по-голямо интернационално съдействие по неотложни въпроси. " Мултилатерализмът е най-хубавият отговор на проблемите, пред които сме изправени през днешния ден ", сподели той.

Въпреки това план на дефинитивно официално съобщение, забелязан от ДПА към края на деня, съдържаше по-малко съответни изказвания за климата, в сравнение с по-ранна версия.
Предишният документ говореше за незабавни дейности, които бяха изтрити от по-късната версия и сменени с проекти за смислени и ефикасни дейности за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий, в сходство с Парижкото съглашение за климата.

Освен това не беше реализиран прогрес при определянето на цел за въглеродна индиферентност, сподели по-късният проектодокумент. Въпреки че в началото задачата трябваше да бъде сложена за 2050 година, в текста се загатва по-общо средата на века.

Не беше реализирано съглашение и за съответен график за последователното унищожаване на дотациите за изкопаеми горива, макар че в началото беше упомената 2025 година
Окончателната декларация би трябвало да бъде призната през днешния ден.

Преди диалозите генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че битката против изменението на климата може да бъде изгубена, в случай че Г-20 не се намеси по-активно.
Лидерите наподобява са постигнали по-голям прогрес в диалозите си за пандемията.

Италия, тазгодишната страна хазаин на Г-20, беше една от най-силно засегнатите страни от експлоадирането на коронавирус в Европа предходната година.

Г-20 възнамерява да сътвори механизъм за финансиране, с цел да се приготви за бъдещи пандемии и да подсигурява, че светът е по-добре квалифициран за всевъзможни бъдещи огнища, съобщи немската канцлерка Ангела Меркел.

Преди диалозите ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус изиска по-големи старания за противопоставяне на пандемията. " Колко още ще умрат при тази и бъдещи епидемии " попита той. " Отговорът е във вашите ръце ".

Той прикани Г-20 бързо да даде даренията за ваксини, които бяха обещани, и да поддържа производството на ваксини в Африка.

Китайският водач Си Цзинпин, който взе участие в договарянията посредством видеовръзка, лобираше за изключения от патентите за ваксини. Си сподели, че Световната комерсиална организация би трябвало да предизвиква прехвърлянето на технологии към разрастващите се страни, като прикани за навременно решение. Си също по този начин прикани за взаимно признание на имунизациите, апел, още един от съветския президент Владимир Путин. Много европейски страни не признават имунизацията с съветския препарат " Спутник V ".

През първия ден на диалозите бяха разисквани и други сериозни въпроси.

Лидерите утвърдиха световна промяна на корпоративния налог. " Историческото съглашение " ще постави завършек на пагубната конкуренция за понижаване на корпоративните налози, сподели министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън.

Сред присъстващите на срещата бяха водачи като американския президент Джо Байдън, до момента в който други като Путин се причислиха посредством видеовръзка.

Германия беше показана от Меркел, която взе участие последната си среща на върха на Г-20. Към нея се причисли и нейният хипотетичен правоприемник Олаф Шолц, като проява на последователност пред интернационалните сътрудници на Германия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР