Група продемократични активисти нахлуха на територията на полския Конституционен съд

...
Група продемократични активисти нахлуха на територията на полския Конституционен съд
Коментари Харесай

Полският Конституционен съд бе блокиран в навечерието на ключово решение

Група продемократични деятели нахлуха на територията на полския Конституционен съд през днешния ден в акт на гражданско непокорство. Утре се чака правосъдно решение, сериозно значимо за бъдещите връзки на страната с другите членки на Европейски Съюз, съобщи Асошиейтед прес.

Някои от деятелите застанаха пред постройката на съда с голям афиш, на който пишеше " Гражданско затваряне на екс Конституционния съд ". Хвърлени бяха димни гранати и няколко стачкуващи стигнаха до основния вход на съда. Те носеха дъски и пирони, с които се надяваха да заковат вратата, само че не съумяха да го създадат. Полицията ги изнесе, до момента в който други скандираха: " Това не е съд! ".

Съдиите от Конституционния съд по график би трябвало да се съберат на следващия ден, с цел да решат дали правото на Европейски Съюз има господство над полската конституция. Премиерът на Полша изиска по този въпрос мнението на съда, в който доминират съдии, лоялни към ръководещата партия. Искането за изговаряне е част от по-широк спор, обвързван с промяна на полската правосъдна система, при която съгласно Европейски Съюз се нарушават демократичните правила. Първоначално решението на Конституционния съд се очакваше през април, само че беше отсрочено.

Активистите обявиха, че не считат съда за законен, частично тъй като ръководещите назначиха трима съдии скоро откакто пристигнаха на власт през 2015 година, ход, който съгласно полските закони е противозаконен. Те показаха опасения, че в случай че съдът отсъди, че полското право има господство над законите на Европейски Съюз, това ще е следващото разминаване със западните правила.

Страната беше модел на демократичния преход в продължение на четвърт век след рухването на комунизма през 1989 година Правозащитници споделят, че при ръководството на настоящето държавно управление има оттегляне от демокрацията, защото то е стегнало контрола над правосъдната система и медиите, одобри разпореждания, ограничаващи правото на аборт, и употребява изострен език против ЛГБТ общността.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР