Група преподаватели и ученици от Болград са на посещение в

...
Група преподаватели и ученици от Болград са на посещение в
Коментари Харесай

Директорката на Болградската гимназия Снежана Скорич: Благодарни сме за подкрепата

Група преподаватели и възпитаници от Болград са на посещаване в Сливен по покана на Областна администрация.
Вчера гостите от Украйна посетиха сливенската Природоматематическа гимназия „ Добри Чинтулов “, след което бяха посрещнати от заместник-областните шефове Димитринка Петкова и Камен Костов. На срещата участваха и общественици, съдействали за развиването на двустранните контакти.
През последните няколко години връзките сред Болград и Сливен се разшириха с помощта на взаимната работа по планове, обмена на делегации, даренията на научна и художествена литература и поради значителната поддръжка на oбщина Сливен и сливенската регионалната администрация за честването на 160-та годишнина от основаването на първата българска гимназия, основана в Болград през 1858 година
В навечерието на забележителния празник Областната администрация в Сливен инициира народен училищен конкурс за есе „ 160 години Болградска гимназия – извор на родолюбие “, а Община Сливен организира поредност от благотворителни събития за подкрепяне на юбилейните празнувания.
„ Искам особено да изразя нашата признателност на локалната администрация на град Сливен, на неправителствените организации и всички хора, които се включиха в самодейностите. За нас беше доста огромна чест това, че възпитаници от цяла България знаят и пишат за Болградската гимназия. Организираните от вас начинания ни дадоха опция да попълним нашата материално-техническа база и дружно с да отделим средства, с цел да създадем нашия празник на уместно високо равнище, да посрещнем нашите високи посетители, в лицето на министър-председателя на Р България, вицепрезидента, министъра на образованието “, сподели по време на срещата в Сливен директорката на елитното образователно заведение Снежана Скорич. „ Много сме впечатлени от богатата стратегия, която бе проведена за нас тук, само че изключително ни впечатли визитата в град Котел, родното място на патрона на нашето учебно заведение Георги Сава Раковски. Там ние имахме опцията да се докоснем до живата история, тъй като за нас Георги Раковски не е просто патрон, а изключителна персона, образец за нашите ученици, със своята неуморна интензивност, бодрост и национализъм “, посочи Снежана Скорич, припомняйки, че Болгардската гимназия е дала на България доста от първите следосвобожденски дейци – държавници, научни, политически и военни дейци. „ Днес ние продължаваме да възпитаваме генерации от умни и будни младежи, които вършат своя избор да учат и се осъществят в България “, добави тя.
Директорката на Болгардската гимназия връчи на Областната администрация в Сливен специфичен плакет, направен за юбилея на учебното заведение, в символ на признателност за безкористната поддръжка.
„ За нашите предшественици България си остана блян, боязън, фантазия, която те не съумяха да осъществят, само че ни завещаха. Днес ние сме благополучен, че можем да бъдем тук и да напълним очите и сърцата си с България “, споделиха още гостите от Украйна.
На срещата бяха разисквани и бъдещите стъпки на съдействие на Сливен с Болград и Болградската гимназия. Предложена бе и идната тематика за конкурсно есе: „ Докосване до България “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР