Група от 11 големи американски банки подпомогнаха с 30 млрд.

...
Група от 11 големи американски банки подпомогнаха с 30 млрд.
Коментари Харесай

Увереност в банковата система. Помощ от 30 млрд. долара спасява от фалит още една американска банка

Група от 11 огромни американски банки подкрепиха с 30 милиарда $ под формата на депозити по-малката районна Първа Републиканска Банка (First Republic Bank), за която се смяташе, че е застрашена от банкрут, заяви Ройтерс.

Новината идва, откакто от 16-ата по величина Силикън Вали Банк и по-малката Сигничър Банк . Това заплаши други по-малки банки в страната и докара до спадове в международните пазари.

Сред 11-те банки, помогнали на Първа Републиканска Банка, са Джей Пи Морган (JPMorgan Chase & Co), Ситигруп (Citigroup Inc), Банк ъф Америка (Bank of America Corp), Голдман Сакс (Goldman Sachs) и Морган Стенли (Morgan Stanley).

В свое изказване, представено от Би Би Си, те споделят, че банковата система в страната разполага с доста пари в брой и осъществя огромни облаги.

" Последните събития с нищо не трансформираха това ", споделят още те. " Действията на най-големите американски банки отразяват тяхната убеденост в банковата система на страната. "

Американските регулаторни органи споделиха, че проявата на поддръжка е добре пристигнала и демонстрира устойчивостта на банковата система в страната. Мярката пристигна, откакто цената на акциите на Първа Републиканска Банка спадна с повече от 70% от 6 март насам.

По-рано Би Би Си заяви, че банкрутът на Силикън Вали и на Сигничър Банк са довели до спадове на Уолстрийт и международните пазари. Според Ройтерс новината за подпомагането на Прокуратура на Република България е съдействала за повишението на показателите на Уолстрийт , като тези на Джей Пи Морган, Морган Стенли и Банк ъф Америка са се повишили с над един %, а други по-малки банки също са се нормализирали.
Проблеми в Европа
В четвъртък стана ясно, че швейцарската Кредит Сюис (Credit Suisse) също се е възползвала от незабавна ликвидност след опасения за разпространяване на банковата рецесия в Европа. Според Ройтерс това е първата световно значима банка от 2008 година насам, която прибягва до такава помощ.

Кредит Сюис заяви, че ще заеме до 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара) от Швейцарската национална банка, която удостовери, че ще даде ликвидност против задоволително поръчителство. Би Би Си написа, че акциите на Кредит Сюис са се възстановили с повече от 15% след огромните спадове ден по-рано, като главните показатели в Европа също са се повишили.

Същия ден Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта до 3.5% - най-високото ниво от 2008 година насам. Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос сподели, че банковата промишленост в Европа е " устойчива " и компаниите имат " лимитирана експозиция към институциите в Съединени американски щати ".

Сривът на Силикън Вали при започване на месеца провокира опасения, че може да се повторят събитията от 2008 година Тогава банкрутът на банката " Лемън Брадърс " , по това време четвърта по величина капиталова банка в Съединени американски щати, имаше тежки последствия за международната стопанска система.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР