Група опозиционни депутати в Молдова внесоха проект за местен закон

...
Група опозиционни депутати в Молдова внесоха проект за местен закон
Коментари Харесай

И Молдова ще бори прането на пари със свой закон ”Магнитски”

Група опозиционни депутати в Молдова внесоха план за локален закон ”Магнитски ”, който да се бори с прането на пари. Това става седмица откакто Народното събрание в Кишинев гласоподава за приемането на пакет от промени за фискалния бранш, който провокира рецензии както измежду локалната съпротива, по този начин и измежду западните сътрудници на Молдова.
Законът ще бъде молдовска версия на американския закон " Магнитски ", признат през 2012 година Той носи името на съветския юрист Сергей Магнитски, който разкрива огромна данъчна машинация, след което е хвърлен в пандиза където умира. Благодарение на напъните на клиента на Магнитски Уилям Браудър, американският конгрес приема закон, който замразява активите под американска пълномощия на съветски жители, забъркани в корупционни схеми и виновни за нарушавания на човешките права, и им не разрешава да влизат в Съединени американски щати. По-късно е признат световен закон " Магнитски ", който се отнася до клептократи и извършители на права по целия свят, написа още " Болкан инсайт ".

Свои закони " Магнитски " одобриха също балтийските страни, Канада и Англия.

Молдова беше измежду източноевропейските страни, въвлечени в така наречен " Руска перачница " - най-мащабната скица за пране на пари в Източна Европа през последното десетилетие. Тя включва съветски и офшорни компании, банки от Русия, Литва и Молдова и проведени незаконни групи със съдействието на съветските секрети служби. Само през молдовски банки са изпрани към 20 милиарда $, напомня Балканската мрежа за проверяваща публицистика (BIRN).

" Транзакциите в схемата минаваха през компании, регитрирани в офшорни зони или в Русия. Целта на закона е да защищити нашата банкова и финансова система от такива нарушавания ", споделя депутатът от Либералдемократическата партия Тудор Делиу.

Той добави, че за разлика от американския закон, планът планува наказания да могат да бъдат налагани и на молдовски жители.

" Надяваме се нито една парламентарна група да не се опълчи ограниченията, които целят да предотвратят корупцията и да подведат под отговорност отговорните за пране на пари и систематични нарушавания на човешките права ", споделя още Делиу.

Предложението идва дни откакто ръководещата коалиция в Кишинев поддържа пакет от промени, които включват противоречив закон, допускащ на всеки, който има недеклариран приход или имущество да може да го легализира като заплати на страната налог в размер на 3%.

Реформата, както и действителен закон, който дава право на всеки, който влага над 100 хиляди евро, да получи поданство, тормози западните сътрудници на Молдова - както Европейски Съюз и Съединени американски щати, по този начин и Световната банка и Международния валутен фонд.

Според специалисти законодателсвото на страната към този момент разрешава " законно пране на пари " и носи риск Молдова да се трансформира в парадайс за нарушители, които могат да си купят поданство и да перат големи суми, добити нелегално.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР